Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokaltidningen har högst förtroende bland pressen

Publicerad: 21 Mars 2019, 12:05

Lokaltidningar. Foto: Linnéa Kihlström

För första gången på fem år har svenskarna högre förtroende för sin lokaltidning än vad de har för nationella tidningar, visar årets förtroendebaromenter.


Sveriges Radio fortsätter att vara den mediekanal som flest svenskar har förtroende för, visar årets Förtroendebarometer som görs av Medieakademin och Kantar Sifo. 65 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för public service-radion. SVT har näst högst förtroende med 61 procent av svenskarnas gillande.

Nytt för i år är att den lokala tidningen, som omfattar all dagspress utom DN, SvD och kvällstidningar, uppbär störst förtroende av tidningarna. 47 procent av de tillfrågade har stort förtroende för sin lokaltidning. Förtroendet för DN har minskat något och landar i år på 44 procent. 40 procent uppger att de har förtroende för SvD.

Förtroendet för både Expressen och Aftonbladet ökar något och Schibsteds kvällstidning åtnjuter något större förtroende, 15 procent, än Bonniers Expressen, 12 procent.

Av de tillfrågade i studien känner 31 procent förtroende för TV4. TV3 ligger långt efter sina tv-konkurrenter med 9 procents förtroende.

Undersökningen visar också att de tillfrågade anser att journalister har högst inflytande på samhällsdebatten av totalt sju valbara yrkesgrupper. 75 procent anser att journalister har mycket stort eller ganska stort inflytande på debatten. Det gäller både bland unga och äldre. Det kan jämföras med gruppen politiker som 70 procent anser har inflytande över debatten.

Hela förtroendebarometern kan läsas här.

Fakta: Så gjordes undersökningen

2019 års undersökning omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.

Fältperioden ägde rum mellan den 18 februari-5 mars 2019.

Årets mätning har genomförts av Kantar Sifo.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.