Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokaltidningen gjorde jobbet – konkurrenterna kopierade

Publicerad: 13 Juni 2018, 10:53

Helahälsinglands berättelse om en lastbilschaufför som körde över en 3-årig flicka gjordes sedan av både SR och Newsner. – Vi håller på att förvandlas till en oavlönad lokalredaktion för public service, säger chefredaktören Anders Ingvarsson.


Ämnen i artikeln:

Public serviceMittmediaSveriges Radio

Det som verkade vara en relativt odramatisk bilolycka utan några skadade visade sig vara en fantastisk story om hur en 3-årig flicka blev överkörd av en timmerbil och klarade sig oskadd tack vare förarens skicklighet. Men historien om lastbilschauffören hade mest troligt aldrig kommit fram om inte Helahälsinglands journalister varit på platsen och intervjuat vittnen samt tack vare sina kontakter lyckats hitta och intervjua lastbilschauffören.

Artikeln plusmärktes och blev sajtens mest lästa artikel med väldigt många delningar i sociala medier. Men den rewritades också i sin helhet med bild och allt av sajten Newsner och sedan gjorde Sveriges Radio en egen version av jobbet.

– Newsner är en sak, de kan man kanske inte vänta sig mer av. Men att Sveriges Radio kopierar vårt jobb gör mig väldigt upprörd. Att leta upp den här lastbilschauffören, det var inte bara att slå lite på Eniro, det krävde rejält med jobb. Och sedan bara gör de samma grej, säger Helahälsinglands ansvarige utgivare Anders Ingvarsson.

Att Sveriges Radio i den första versionen inte kreddade Helahälsingland är inte det stora problemet, enligt Anders Ingvarsson.

– Problemet är att det är vår grej, som är plusmärkt hos oss. Och de bara går in med sina miljarder i licenspengar och använder sina resurser för att kopiera det vi gör. De har kanske en handfull journalister i Hälsingland, vi har 60.

– Vi håller på att förvandlas till en oavlönad lokalredaktion för public service, och många andra. Om SR och SVT vill vara heltäckande nyhetskällor måste de kanske vara lite fler.

Kerstin Carlsson är kanalchef på Sveriges Radio Gävleborg där även Hälsingland ingår. Hon berättar att de inte gjorde något av händelsen på söndagen eftersom de fick beskedet att ingen person var skadad. På måndagen hade de ett telegram efter samtal med räddningstjänsten och en radiointervju med ett vittne till olyckan som senare publicerades på webben. I morgonprogrammet på tisdagen gjorde de en direktsänd intervju med lastbilschauffören som Helahälsingland skrivit om på måndagen.

– Men vi har inte kopierat det jobbet, vi har själva pratat med chauffören. Han har i radio varit med och utvecklat sin berättelse. I radio kreddade vi också Helahälsingland, vi missade det i webbtexten, men inom 30 minuter var det åtgärdat.

Är det här verkligen en historia som public service måste göra om det så tydligt är en lokaltidnings eget jobb?

– Absolut, jag tycker att det här är en jättebra nyhet som jag vill att våra lyssnare ska få ta del av. Och vi har ju en överenskommelse mellan Sveriges Radio och Mittmedia om att vi ska kredda och blålänka och det rör även deras plusmaterial, vilket vi också gjorde sedan. Så jag har svårt att förstå upprördheten.

Men handlar inte det här mer om en snackis?

– Nej, det håller jag inte med om, jag tycker att det är en stor nyhetshändelse som absolut är värd att berätta för vår publik. Chauffören var bra, och det blev berörande radio.

Finns det någon typ av jobb som ni inte skulle göra en egen version om någon annan gjort ursprungsjobbet?

– Ja, vi har valt bort vissa saker där det finns ett gediget grundarbete som någon redaktion gjort och där vi sedan bedömt att det blir svårt för oss att göra det begripligt.

Men här menar ju Anders Ingvarsson att det låg mycket journalistiskt fotarbete bakom det här jobbet?

– Det här handlar ju om en händelsenyhet, sedan när kan man tinga händelsenyheter? Menar han att lastbilschauffören Lars-Göran är paxad och att ingen annan ska få berätta om honom? Eller att lastbilschauffören därmed inte kan medverka med sin berättelse någon annanstans?

Måste ni göra en textversion?

– Vår publik finns på fler plattformar idag, men också på webben har vi ljudet i fokus – intervjun med lastbilschauffören är i fokus, texten är underordnad. Att vi gör en webbversion är ju också ett sätt för oss att kunna kredda och länka till andra redaktioners sajter.

Enligt Anders Ingvarsson börjar det bli ett problem för Mittmedias betalstrategi att folk får samma nyheter via klicksajter och public service.

– Det urholkar vår möjlighet att ens finnas kvar på sikt.

Hur tycker du att de borde gjort grejen?

– De heter väl Sveriges Radio av en anledning? De kan väl nöja sig med att göra radio i alla fall och skippa textversionen. Det hade varit lite bättre. Men det finns andra exempel där public service bara kopierat våra jobb i textform.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.