Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lokaltidningar satsar på damfotboll – ”En vinstaffär”

Publicerad: 3 april 2019, 07:26

Foto: Press.

Flera lokala mediehus har gått samman för att sända över 50 matcher från Elitettan kommer livesändas. "Rörligt material är alltid mer intressant än foton", säger Linda Wijkström, kommersiell chef på Elitfotboll Dam.


Förra året sände Mittmedia och VK matcher från damernas andradivision Elitettan. Nu ansluter fler lokala mediehus till satsningen. Årets säsong kommer också sändas av Gota Media, Norran och NTM och prenumeranterna kommer få tillgång till sändningarna.

Minst 56 matcher ska livesändas enligt avtalet mellan mediehusen och Elitfotboll Dam. Kanalerna får tillstånd att visa matcherna i utbyte mot att de producerar sändningar och gör en uppesittarkväll inför säsongen som kommer sändas den 10 april.

Linda Wijkström, kommersiell chef på Elitfotboll Dam säger att det från deras sida är ett bra sätt att stärka varumärket.

– Det är ganska unikt att en andraliga på damsidan ens har det här antalet matcher producerade. Vi ökar värdet på andraligan genom det här samarbetet. På sikt ser vi att det kommer att öka våra intäkter, säger hon.

Förra årets samarbete ledde till att antalet artiklar om ligan ökade i pressen. Det finns även ett värde av att ett finns rörligt från matcherna.

– Rörligt material är alltid mer intressant än foton. Vi ser det som en styrka för vår andra liga att få en egen profil, säger hon.

Mattias Wallström, ansvarig för sportens affärsutveckling på Mittmedia säger att förra årets satsning blev en vinstaffär för koncernen.

– Vi hade bra mycket bättre tittning än vad vi kalkylerat med, säger han.

Det handlar om mellan 500 och 5.000 startade strömmar per match, uppger Mattias Wallström.

Sedan tidigare har lokaltidningarkoncernerna samarbetat med att köpa tillstånd för att sända herrarnas division 1 fotboll. Nu tittar de tillsammans på fler sporträttigheter som de kan ta över tillsammans.

– Det är väldigt roligt att vi jobbar tillsammans över gränserna i stället för att konkurrera. Det är ganska unikt att vi jobbar ihop på det här sättet. Det gör att vi kan prata med en enad röst mot rättighetsinnehavarna. Det kommer komma fler saker framöver, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News