Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokaltidningar avskaffar ledarsida

Publicerad: 18 december 2012, 12:35

Efter en stor omgörning av de så kallade Ingresstidningarna försvann ledarsidorna. Nu ska alla resurser läggas på nyhetsarbetet.


För några veckor sedan gjordes Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten, Avesta Tidning och Sala Allehanda om. I omgörningen fick många avdelningar i tidningarna nya placeringar. Bland annat har läsarnas eget berättarmaterial försvunnit och numera finns en redaktör som redigerar materialet innan det hamnar i tidningarna. Ledarsidorna försvann också.

– I och med relanseringen har vi tagit bort ledarsidan. Men vi har inte haft ledarsidor på brukligt sätt med politisk redaktion skild från nyhetsavdelningen, utan bara då och då i kolumnform, säger tidningschefen Thelma Kimsjö.

På Bärgslagsbladet signerades den kolumnen av Kenneth Eneroth, en av tidningens profiler. Han gick i pension i samband med omgörningen, och då försvann också den kommenterande inriktningen.

– I och med att han försvann, så försvann också den delen i tidningen, bekräftar Thelma Kimsjö.

Kan Bärgslagsbladet fortfarande kallas liberal om det inte finns någon ledarsida?

– Nej, den är inte liberal, det finns inga politiska kopplingar. Det är det besked jag har fått, säger Thelma Kimsjö.

Tror du att många kommer att sakna ledarsidan?

– Jag har fått ett brev från en man som saknar Kenneth Eneroths krönika, säger Thelma Kimsjö.

Nu läggs allt redaktionellt fokus på nyhetsarbetet. Mer arbete ute på fältet har gjort att redaktionsbilarna knappt räcker till.

En läsvärdesundersökning ligger till grund för omgörningen. Längre fram kommer ytterligare en undersökning att göras för att se hur förändringarna tagits emot.

– Att lyssna på publiken med hjälp av undersökningar är viktigt för vår utveckling av tidningen, säger Thelma Kimsjö.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.