Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokalradion: Du är respektlös mot lyssnarna, Karin Swärd

Publicerad: 12 April 2007, 13:15

Kerstin Carlsson, SR Gävleborg, menar att Karin Swärd i sin krönika i senaste Medievärlden - på nätet här nedan - nedvärderar det som görs med ambitioner i lokalradion.


Det är självklart, Karin Swärd, precis som du misstänkte, att du kommer att bombarderas av arga mail efter din krönika i Medievärlden. Åtminstone ett. Av mig.
Du må betygssätta det du hör i P4 hur du vill, men, tro det eller ej, det är många som tycker om det vi gör och som också tycker att vi är av vikt. Din gamla arbetsplats och min nuvarande, SR Gävleborg, har närmare 40 procents lyssning.

Det är några saker som gör mig ilsken:

* Du är respektlös mot de 40 procent som väljer att lyssna på oss. Vilken syn har du på alla dem om du tror att deras behov blir tillfredsställt av tjo och tjim och att de skulle nöja sig med det? Våra lyssnare är så smarta att de skulle stänga av om vi tjimmade oss igenom en radiodag och de skulle genomskåda oss om vi försökte bluffa med slätstruken returinformationsjournalistik.

* Du nedvärderar dagens P4-medarbetares avsikter och ambitioner och du förutsätter att vi idag inte för en engagerad intern debatt om hur lokalradiojournalistiken kan bli bättre, fräckare och viktigare. Vad vet du om just detta? Mina föresatser kan du inte veta något om.

Jag är också nyfiken på, Karin Swärd, med vilka öron har du lyssnat när du rest runt i landet och hört på många olika radiostationer?

SR Gävleborg satsar på det goda radioreportaget, just om det samhälle vi är satta att bevaka. Vi har genom åren skapat angelägna tidsdokument av vår bygd och människor i den; produktioner som präglats av högt lokalintresse, folkbildningsambitioner och experimentlusta. Produktioner som är ihågkomna och som lämnat avtryck.
Vi har den lokala samhällsdebatten i fokus, vi granskar politiken, vi visar på orättvisor, den lokala kulturen tar plats, vi skapar ett utrymme för många röster –  inte enbart de som vanligtvis påverkar eller påverkas.

Vi är inte bara lite viktiga, utan förbannat viktiga.
Däremellan är vi lite lättsamma, skojiga och meningsfulla.

Visst, emellanåt rewritar vi lokala tidningsnyheter och vi gör lokala uppföljningar på riksnyheter – men inte hela tiden. Så tvätta dina fördomsfulla och generaliserande öron, Karin Swärd, och ta reda på fakta nästa gång. Om du vill bilda dig själv kan jag ge många exempel. Om du är intresserad, vill säga, eller känns det bättre att kunna säga att ”det var bättre förr”?

Avslutningsvis vill jag kommentera ditt ”konkreta”, men med verkligheten icke helt överensstämmande exempel, om den tävling om längden på ljudteknikerns näsa som ska ha förekommit i direktsändning i SR Gävleborg:

Jag som sänder tolv timmar radio varje vecka, viktig och förhoppningsvis underhållande, vet att en god historia ska ha en fyndig avslutning. Då får man fabulera ibland. Men jag är också medveten om riskerna med att dra en vals: Näsan kan växa.
Den som har den längsta näsan idag – det är garanterat du, Karin Swärd!

Kerstin Carlsson,
programledare med ambitioner
SR Gävleborg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.