Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lokalpress och tv ökade i april

Publicerad: 8 maj 2018, 05:24

I april ökade mediebyråinvesteringarna i lokalpress med 11 procent medan övriga printkategorier backade. Tv ökade med hela 30 procent.


Ämnen i artikeln:

Mediebyråbarometern

Medieinvesteringarna totalt ökade med 16,3 procent i fjol jämfört med samma kvartal i fjol. (Ökningen berodde delvis på icke periodiserad data då april 2018 hade en ytterligare faktureringsdag jämfört med 2017.)

Alla printkategorier utom lokalpress tappade dock trots detta. Kvällspressen som har ökat de tre första månaderna backade med 20 procent i april men kvällspressen är ändå det enda printmedie som har en ackumulerad ökning hittills i år, om än med blygsamma 1,2 procent.

Tv, som är den största kategorin, hade en ökning på hela 30 procent i april, vilket givetvis är den största förklaringen till den totala uppgången.

”Kategorin tv ökade mer än vad en extra faktureringsdag kan förklara. Annonsörerna jagar bred räckvidd och många kontakter, vilket förklarar att både tv och utomhus/trafikreklam ökar. De kommersiella tv-aktörerna har all anledning att vara nöjda med utvecklingen; de har lyckats bibehålla en hög efterfrågan trots kraftiga prishöjningar 2018, samtidigt som de får in nya intäkter digitalt; ökningen för online video är 16 procent i april och närmare 20 procent ackumulerat hittills under 2018, säger Jochum Forsell, vice vd IUM, i en kommentar

Investeringarna i digitala kanaler ökade med 8,4 procent i april och ackumulerat 7,4 procent hittills under 2018. Display fortsätter tappa medan online video, sociala medier och sök fortsätter växa.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Mediebyråbarometern

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.