Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lokala korrespondenter i Nyhetsmorgon

Publicerad: 27 januari 2009, 14:04

I morgon presenterar TV4 Nyhetsmorgon sina elva lokala korrespondenter: vanliga människor som ska förmedla stämningen på sina respektive orter.


Ämnen i artikeln:

TV4

– Vi vill ha röster från vanliga svenskar. Någon som inte är reporter och rapporterar ur ett journalistiskt perspektiv. Tanken är att använda det som folkets röst, säger Mattias Hägerlund biträdande chef på Nyhetsmorgon, som har lett projektet.

Han säger att det står på tre ben:

1. Reaktioner: När det händer saker på orten ringer Nyhetsmorgon upp lokalkorrespondenterna för att få direkta reaktioner ”deras känsla, snacket på byn, och det senaste de hört” Mattias Hägerlund betonar dock att det inte ska ersätta de lokala reportrarna, utan komplettera dem.

2. Enkäter: När det är en stor rikstäckande debatt eller händelse kan Nyhetsmorgon göra ett svep med de lokala korrespondenterna för att fånga stämningarna runt om i landet.

3. Egna idéer: Om de lokala korrespondenterna själva snappar upp en pågående story eller utveckling.

Reportrarna använde 3G-telefoner och rapporterar via vanliga videosamtal. Eftersom kvalitén är sämre än normal tv-kvalitet kommer de lokala inslagen att visas i en mindre ruta, som vid telefonintervjuer.

Hur har ni valt ut dem?

– Vi hade en trailer och så kunde man anmäla sig på hemsidan. Vi fick ett antal hundra anmälningar som jag har gått igenom, och jag har pratat med rätt många. Jag har sökt personer som är angelägna om att berätta en historia. De ska ha ett hum om debatten på orten och vara någorlunda ajour med omvärlden. De ska inte vara politiker, men i övrigt finns inga kriterier.

Vet du om någon annan gjort något liknande?

– Nej, jag har inte hört talas om det. Inte rörligt.

Hur fick du idén?

– Vi pratar ständigt om hur vi ska få med landet och människorna. Det skapar identifikation. Och det är kul att höra någon som skulle kunna vara en granne eller arbetskamrat. Fungerar det kan det ju växa till att omfatta väldigt många fler orter.

Hur många?

– En i varje kommun kanske blir ohanterligt, men till 20-25 orter skulle nog inte vara något problem.

Skulle ni kunna ha korrespondenter i förorter som ligger i medieskugga?

– Absolut, nu har vi valt bort storstäderna för att vi har fler reportrar där, men i förlängningen skulle man kunna ha någon i Bergsjön, Rosengård och Tensta exempelvis.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.