Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lociloci avslöjade gömd journalist för nazister

Publicerad: 16 november 2011, 08:21

Nazist spårade journalisten Peter Karlsson med hjälp av information från positioneringstjänsten Lociloci.


Journalistparet har levt på hemlig ort med skyddad identitet sedan slutet av 90-talet då nazister utförde ett bombattentat mot deras bil. Nu har en säkerhetsbrist i positioneringstjänsten Lociloci gjort att en av nazisterna kunnat hacka tjänsten och spåra dem.

Peter Karlsson säger till SVT Vetenskap att han är mycket upprörd över hur Lociloci hanterar säkerheten och att det finns många andra människor i Sverige, vars säkerhet också skulle hotas om det inte finns rejäla säkerhetsrutiner runt positioneringstjänster.

De svenska mobiloperatörerna lämnar positioneringsinformation från basstationerna till SOS Alarm, och till Lociloci. Men enligt Datainspektionens granskning bryter Lociloci mot säkerhetskraven i Personuppgiftslagen. Med hjälp av företagets tjänster har det varit möjligt att positionera folk utan deras vetskap, och företaget har inte krypterat information vilket gjort att positioneringarna gått att avlyssna.

Fotnot: Peter Karlsson är en pseudonym.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.