Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ljusnan lämnar Söderhamn

Publicerad: 24 April 2006, 14:20

Efter 46 år slår Ljusnan igen sina lokaler i Söderhamn. De senaste årens satsning på att ta tidningen till havet är över. Nu ska Ljusnan koncentrera sig på Bollnäs och Ovanåker.


Orsaken till stängningen är att de fyra hälsingetidningarna Ljusnan, Hälsinge Kuriren, Hudiksvalls Tidning och Ljusdals-Posten numera har samma ägare, Mittmedia. Intresset för att ge ut två tidningar som på en ort slåss om samma läsare finns inte. Annat var det i slutet av 1990-talet, då Ljusnans dåvarande chefredaktör Dag Eriksson på ägarnas uppdrag skulle ta Ljusnan till havet och göra tidningen i två editioner, en för Söderhamn och en för Bollnäs/Ovanåker. Personalstyrkan i Söderhamn utökades till sju journalister. Men läsarframgången kom aldrig. Ljusnans hushållstäckning i Söderhamn blev aldrig större än cirka 13 procent, medan Hälsinge Kuriren låg stabilt över 60 procent.
Mats Åmvall, numera chefredaktör för samtliga fyra tidningar, tror inte att Ljusnans nedläggning i Söderhamn kommer att innebära att Hälsinge Kuriren lutar sig tillbaka och tappar i journalistisk skärpa:
– Nej, även om Ljusnan försvinner så finns det många andra konkurrenter. Risken för att Kuriren ska ha monopol på nyheter är obefintlig.
Enligt Mats Åmvall kommer Ljusnan även i fortsättningen att bevaka större nyheter i Söderhamn som är relevanta för läsarna. Men att det kommer att ske från Bollnäs.
Från och med i dag, måndag, arbetar Ljusnans sju journalister i Söderhamn nu på Kuriren i Söderhamn eller på Ljusnan i Bollnäs. Men det är en tillfällig lösning. En bemanningsplan ska presenteras före midsommar, därefter kommer ledningen att fatta beslut om åtgärder. Hälsingetidningar har i dag 90 redaktionella tjänster.
Hur många av dem komma att försvinna?
– Vi kommer att bli färre än vi är i dag, men hur många vet jag inte, säger Mats Åmvall.
En av de två som arbetade på Ljusnans kundtjänst i Söderhamn har blivit uppsagd. Den andra sade upp sig själv.
Ljusnans tidigare chefredaktör Anders Eklund är numera politisk chefredaktör för alla fyra tidningarna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.