Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lisa Jarenskog om nomineringen

Publicerad: 1 november 2016, 13:46

Lisa Jarenskog håller upp en bild på kollegan Alexandra Pascalidou. De två är nominerade i kategorin Årets berättare. Foto: Linnéa Kihlström

Tillsammans med Alexandra Pascalidou har hon chans att ta hem Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för dokumentärserien Vi kallas tiggare.


Ämnen i artikeln:

SVTKristallen

Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou (SVT) är nominerade till Årets berättare för dokumentärserien Vi kallas tiggare. De slåss mot SvD:s Negra Efendić som nominerats för sin reportagebok Jag var precis som du samt mot Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson (SVT) för serien Absolut svensk.

Juryn motiverar Jarenskog och Pascalidous nominering såhär: ”För att de med värme och unik närvaro skildrar både hopplöshet och hopp hos människorna vi oftast bara går förbi.”

– Det känns alldeles fantastiskt såklart. Jag är stolt och glad, men saknar Alexandra här i dag, säger Lisa Jarenskog, som fick gå upp själv på scen vid tillkännagivandet av nomineringarna i Bonniers villa Nedre Manilla i Stockholm tidigare i dag eftersom Alexandra Pascalidou är utomlands.

När Lisa Jarenskog tog emot samtalet och fick reda på att de två var nominerade satt hon på en buss:

– Det var lite overkligt. Det bubblade inombords, men jag fick strikta order om att hålla tyst om nomineringen.

Varför tror du att ni blivit nominerade?

– Jag hoppas och tror att folk har blivit berörda och engagerat sig när de sett det här programmet. Det har onekligen väckt starka känslor, säger Lisa Jarenskog och fortsätter:

– Vi lyckades göra en historia om ett ämne som folk till en början påstod var uttjatat. De första reaktionerna var typ ”orkar man verkligen lyssna på det en gång till?”. Men uppenbarligen måste vi gjort något rätt för folk orkade verkligen lyssna och ta programmet till sig.

Men någon nominering hade hon inte vågat hoppas på:

– Nej, man tänker ju aldrig på det så – utan har fullt upp med att jobba. Mycket hårt arbete ligger bakom detta, men såhär i efterhand är det ju otroligt roligt att nomineras. Det känns som att vi vunnit ett pris i dag.

Vad tror du om era vinstchanser?

– Vi har ju blivit brädade av Absolut svensk en gång tidigare i Kristallen, så jag har inga illusioner. Men det känns fantastiskt roligt att ha kommit såhär långt.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTKristallen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.