Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lisa Bjurwald tar över Författaren

Publicerad: 23 mars 2017, 13:40

Lisa Bjurwald. Foto: Martin Brunn

"Det här är ett drömuppdrag" säger Författarens tillträdande chefredaktör Lisa Bjurwald, som tidigare arbetat som redaktör på Medievärlden. Hon efterträder Sara Abdollahi.


För ett år sedan lämnade författaren och journalisten Lisa Bjurwald Medievärlden för att ägna sig åt egen verksamhet som författare, föreläsare och skribent. Sedan dess har hon givit ut spänningsromanen Tills bara aska återstår (Bladh by Bladh, 2016) och börjat skriva på ytterligare en, Ta min hand (Bladh by Bladh), som har en planerad utgivning i september.

Nu tar hon över Sveriges Författarförbunds tidning Författaren:

– Det är ett drömuppdrag på så många olika sätt. Att vara chefredaktör för en tidning för författare när man är journalist och författare – det kan inte bli bättre, säger Lisa Bjurwald, som tillträder med omedelbar verkan.

Lisa Bjurwald har varit mediebranschen i 20 år, bland annat som ledarskribent och korrespondent, och parallellt har hon gett ut flera reportageböcker om Europas extremhöger.

– Efter tjugo år i branschen har jag kommit till en punkt när jag tänkt att ska jag ta ett uppdrag ska det vara ett där jag hamnar i en ansvarsfull och beslutande position. Jag har länge varit engagerad i frågor om hot mot kulturutövare och kämpat mot låga arvoden och för jämställdhet i branschen. Det gör att jag känner att jag verkligen kan bidra med något på Författaren.

Tjänsten är på 50 procent:

– Det är på halvtid men helhjärtat. Att det är en deltidstjänst gör det möjligt för mig att fortsätta skriva böcker, delta i seminarier och vara ute och företräda Författaren.

Vad vill du göra med tidningen?

– Jag tycker att den kan bli bredare på vissa sätt och vassare på andra. Sveriges Författarförbund har medlemmar i olika åldrar från norr till söder. Det kan Författaren bli bättre på att visa.

Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges Författarförbund, kommenterar rekryteringen:

”Lisa Bjurwald har en gedigen journalistisk erfarenhet från de största redaktionerna och ett eget spännande författarskap inom både sakprosa och skönlitteratur. Hennes unika kombination av bredd och spetskunskap är tillsammans med hennes stora och professionella engagemang precis vad våra medlemmar och hela litteratursverige behöver.”

Transparens: Lisa Bjurwald är delägare och styrelseledamot i Medievärlden.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News