Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Linderborg om hatet och hoten från höger

Publicerad: 20 december 2012, 08:55

I dagens Aftonbladet berättar tidningens kulturchef Åsa Linderborg mycket utlämnande om det hat hon fått utstå efter granskningen av extremsajterna.


Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Det har ju visat sig förut att någon känt igen en propagandaspridande kackerlacka eller ett svenskfientligt svin på gatan eller i ett varuhus.

Det kunde Åsa Linderborg läsa kort efter att Aftonbladet Kultur inlett sin granskning av ett antal högerextrema sajter.

Hon fick också mycket obehagliga sms på nätterna, skickade från anonyma avsändare med kontantkort. Hoten gör att hon under en period flyttar hemifrån, bland annat för att det ska installeras säkerhetsfönster där.

I en artikel i dagens Aftonbladet berättar hon ingående och utlämnande om vad hon fått utstå. Men granskningen har också lett till andra resultat. De har hittat ett dussintal exempel på vad som kan vara hets mot folkgrupp hos de hon kallar järnrörssajterna.

Svenska Dagbladets kulturchef Martin Jönsson är en av de som reagerat på artikeln. I sin blogg skriver han:

Man får tycka vad man vill om både Åsa Linderborg, Aftonbladet och den granskning de gör. Men de attacker som hon och tidningen utsätts för är lika vidriga som oacceptabla.

Yttrandefrihet handlar inte bara om att säga vad man vill. Det bär även med sig ansvar och skydigheter. Både när det gäller att respektera andras åsikter och att ta ansvar för de samtal man för.

De som nu spyr ur sig hat, hot, rasism och sexism talar ofta om att de värnar rätten att säga vad de vill och berätta det som inte får sägas. Det är kvalificerat skitsnack. De är snarare yttrandefrihetens och alla andra friheters största fiender.

Expressens kulturchef Karin Olsson har också tagit upp i sin blogg vad hennes kollega på konkurrenttidningen utsatts för: ”Det gäller att aldrig vänja sig. Och att ständigt markera att ingen ska behöva utsättas för dessa attacker från nätoffentlighetens sumpmarker.”

Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.