Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Linderborg: Missförstånd att vi ska granska Knausgård

Publicerad: 6 december 2012, 12:28

I Medievärldens artikel om Aftonbladets granskning av hatiska sajter finns ett resonemang om att projektet skulle utökas till skönlitteratur som Karl Ove Knausgård.


Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

För mig är det helt obegripligt hur Medievärlden kunnat tolka det så. Jag har inte pratar skönlitteratur utan endast facklitteratur. Alla som känner mig vet hur mycket jag värnar yttrandefriheten när det gäller konsten. Däremot tycker jag att man ska granska uttalanden om judar, muslimer, romer och somalier på de här hatsajterna.

För Åsa Linderborg har det varit väldigt omtumlande dagar sedan hon lanserade granskningen.

Mina liberala kollegor och högerextremisterna tycker att vi hotar yttrandefriheten, när vi vill se hur lagen fungerar. Vi har en väldigt bra lagstiftning i Sverige, men frågan är om den tillämpas. När man tittar på de högerextrema sajterna finns uttalande där som borde gå att fälla, men de som drabbas testar aldrig lagen själva.

Varför är det orimligt att granska konsten?

Det kan man väl göra, men Knausgård är inget exempel på det, och det är inte det den här granskningen syftar på. Jag är för övrigt ganska förtjust i Knausgård.

Var går gränsen för vad som kan granskas?

Vi ska titta på de här högersajterna under tre veckor i december. Det är tillräckligt för att de ska bli helt galna och komma med olaga hot om att de ska spränga Aftonbladet.

Varför redovisar ni inte granskningen öppet längre?

Ansvarig utgivare tyckte att det var ett för stort ansvar att lägga ut allt. Lite synd att vi inte kan ha den där öppna processen så som vi skulle ha önskat. Jag skulle önska att det var tydligare vad som gäller lagligt.

Vi hade bloggen öppen en dag, och direkt fick ansvarig utgivare samtal om att det var hets mot folkgrupp. Men det blir svårt att exemplifiera vad man pratar om man inte kan visa det. Det var samma med domen mot mangateckningarna. Hur berättar man det pedagogiskt om man inte får visa bilderna?

Så hur ska granskningen fortsätta?

På söndag kommer vi att ha en artikel om Avpixlat, med några exempel på yttranden, och några exempel på hur de på sajten hånar rådande lagstiftning. Sedan fortsätter vi med de andra sajterna.

Olagligt att rapportera om hets mot folkgrupp?

Aftonbladet granskar hets mot folkgrupp

Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.