Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag25.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lilla Gumman tar sig rätten att vara rolig

Publicerad: 8 Mars 2010, 11:57

Mediefolk: Karin Adelsköld har kastat sig in i flera mansdominerade yrken, som teknikskribent och stand up-komiker, och gjort succé varje gång. En annorlunda uppväxt kan vara förklaringen till att hon vågar. I år är hon bland annat aktuell i På Nätet i P1.


FOTO: MIKE RÄSÄNEN

Karin Adelsköld skjuter upp intervjun för tredje gången när hon hastigt måste åka till Sydkorea, inbjuden av företaget LG tillsammans med andra teknikbloggare från hela världen.

Jag var nog lite för pinsam, pratade lite för mycket och skrattade lite för högt. När jag skulle demonstrera min prototyp började jag köra stand up. Men när de haft sina seriösa presentationer gick vi och sjöng karaoke nyktra och då var det min tur att sitta och skämmas.

När alla idéer hade bedömts var det ändå hennes som segrade: en mobiltelefon som samarbetar med andra mobiltelefoner i närheten. Karin Adelsköld är en idéspruta, det är som att trycka på en knapp så kommer det en affärsidé, säger bloggkollegan Johanna Ögren.

Tillsammans startade de teknikbloggen Lilla Gumman för två år sedan. De skriver respektlöst och humoristiskt om teknik med målet att få fler tjejer att våga pröva.

Nej jag kan ingenting om teknik säger min mamma, men ändå byter hon kolfiltret på damsugaren, programmerar diskmaskinen och mms:ar. Hon kan visst teknik, men hon har inte det där inbyggda självförtroendet som killar har, säger Karin Adelsköld.

Ett tydligt exempel på det är att killar sällan använder instruktionsböcker.

Ni trycker tills de funkar och funkar det inte så är det apparatens fel. Många tjejer tror att de kan förstöra något, åh nej jag har raderat hela internet, och jag som inte ens har uppkoppling!.
Karin Adelsköld ser många likheter med stand up-världen där hon har slagit igenom det senaste året.

Där finns så många killar som kört fem år fast de nästan inte får några skratt, och de fortsätter och fortsätter och fortsätter och till slut lyckas de.

Att roliga tjejer inte premieras i skolan och i samhället är hennes förklaring. Hon märkte det tydligt när hon var på turné med en grupp manliga komiker i somras. När showen var slut kom det fram beundrande tjejer till de manliga komikerna.

Till mig kom andra småbarnsmammor och bara ja, jag känner också igen mig! De var mina groupies.

Det är inte sexigt att vara rolig som tjej, vi får lära oss att sexiga tjejer är lite mer tysta, lite mer mystiska.

Varför tror du att du vågar?

Jag hade en jättejobbig uppväxt. Mina föräldrar var gröna vågare, och jag växte upp på landet bland alla mjölkbönder i Östergötland.  Vi stack ut som fan, så det var lite kört för mig att komma in i gänget redan från början

Jag försökte under många år att passa in och bli normal, men sen gav jag upp. Det ger ett slags självförtroende till slut, att så länge jag inte skadar någon är det ok att vara så här. Det är också ett påbrå från mormor och mamma som också varit så, kan de så kan väl jag!

Karin Adelsköld är teknikexpert i TV4:s morgonsoffa, (bloggkollegan Johanna Ögren i SVT:s) Hon håller föreläsningar och kurser. Hon kör stand-up för it-företag, på krogar och turnéer. Hon är teknikskribent, kolumnist och bloggare. Hon driver en kommunikationsbyrå med inriktning på digital kommunikation och gör programmet På Nätet i P1.

En vanlig dag i mitt liv kan börja på P1:s vetenskapsredaktion där de är väldigt lugna och fina. Nästa timme sitter jag och skriver skämt med könsord med Özz och gänget. Och så är jag småbarnsmamma. Det är härligt, men det är livet.

Finns det något du inte hinner göra?

Jag har ingen fritid, jag träffar aldrig kompisar. När jag inte jobbar är jag med barnen. Det är lite sorgligt att inte träffa sina vänner.

Hon umgås med arbetskamraterna på kontoret på Roa Produktion där hon delar skrivbord med Nour el Refai, Özz Nûjen och Christopher Linnell. Det kompletterar hon med en aktiv roll i bubblan den krets som diskuterar internet och sociala medier online. Om hon tar ett glas vin en kväll gör hon det gärna framför datorn, tillsammans med bubblan-vännerna.

Karin Adelsköld har en egen fan-grupp på Facebook. Den heter Vi som legat med Karin Adelsköld.

För några veckor sedan kom jag på att det ser lite dåligt ut att jag bara legat med 150 personer så jag körde en kampanj. Mina kusiner är med, men inte min syster. Min sambo har gått med nu, men det tog ett tag.

Gruppen kom till när hon skulle prata om hur man kan använda Facbook-grupper. Då kom hon på att det är det ideala sättet att hålla koll på personer man legat med, och kan underlätta vid exempelvis smittspårning. Inför showen skapade hon därför gruppen som nu har blivit hennes officiella Fan-page.

Karin Adelsköld har inga planer på att trappa ner. I år skriver hon sin första bok, har huvudrollen i en pjäs och deltar i ett tv-projekt som fortfarande är hemligt. Och då är vi fortfarande bara en bit in på året. Bloggkollegan Johanna Ögren:

Det händer väldigt mycket runt henne hela tiden, som det gör när ett snabbt intellekt är i farten. Hon är extremt snabbrörlig och det kommer ständigt nya infall och idéer.”

Vem är roligast på Roa Produktion, och väljer hon humorgänget före Bubblan? Svar i filmen nedan:

Karin Adelsköld

Bor: Resarö, norr om Stockholm
Familj: 1 man 2 barn
Fritid: Twitter, Facebook, gott vin och god mat
Läser: manuset till min killes nya roman
Lyssnar på: melodiös pop och electro  Karin Adelskölds favvolistan
Medievanor: två dagstidningar i papper, kvällstidningar på nätet, ca 100 bloggar/dag i readern och ständig koll på Facbooksnyheterna i mobilen.
Medieovanor: Smygsurfar på Aftonbladet med mobilen under täcket när jag vaknar på natten för att se om det hänt nått.

Förebilder: Amelia Adamo, Henrik Schyffert och Steve Jobs
Drömjobb: Världsturnerande komiker alternativt kreativt ansvarig på Google.

Karin Adelsköld år för år:
1990 Startade ett housekollektiv med grannen men fick aldrig spelningar i rockiga Hultsfred
1992 Radio & TV-ansvarig Hultsfredsfestivalen och fick magsår av att hålla koll på alla festande journalister
1993Kulturvetarlinjen i Lund.
1994 Hade programpunkten ”veckans fångst på nätet”  om nya hemsidor
1995 Sveriges första sexombud, Lunds Universitet i samarbete med Folkhälsoinstitutet
1996 Reportage om Sveriges första internetpräst för Folkradion i P3
1997 Spelade Prins Eugen i Boelspexet, Sveriges första studentspex med bara kvinnor.
1998 Programledare för programmet ”Helikopter” i P3.1999 Läste svenska och litteraturvetenskap i Uppsala och extraknäckte som radiolärare
2000 Producerade Morgonpasset i P3 med Kjell Eriksson och Rachel Molin och fick min första radioanmälan

2001 Läste TV-produktion på Dramatiska Institutet och filmade när jag liftade genom Sverige som slutprojekt. 2001 Var jultomte och delade ut julklappar på SF-biograferna i Stockholm2002 Var filmrecensent som aldrig kunde såga en film i Sveriges Radio. 2003 Fick en dotter 2004 Fick uppdraget att producera ett program för ”dom som börjat samla vuxenpoäng” i Sverigs Radio P4. Döpte det till Kombi. 2005 Fick en son 2006 Jobbade med PR för MTV och fick bla ta hand om P Diddy under MTV European Awards i Köpenhamn. 2007 Vice VD på en PR-byrå  2008 Startade Lilla Gumman.se. Gick en kurs i standup. 2009 Blev signad av David Batras och Johan Glans mfls agentur Roa Produktion och åkte på sommarturné 2010 Skriver min första bok, har huvudrollen i en pjäs i höst och ett ännu så länge hemligt TV projekt.

Lilla Gumman

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.