onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lifvendahl om Rockströms kritik

Publicerad: 21 september 2017, 04:59

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Det har inte funnits några faktafel i Bjørn Lomborgs texter. Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl försvarar krönikören som miljöprofessor Johan Rockström sågar.

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Johan Rockström sågar den danska debattören Bjørn Lomborg i en artikel i Dagens ETC. Där undrade han bland annat om Svenska Dagbladet gör någon form av granskning av hans texter innan de publiceras.

– Alla texter som publiceras genomgår en redaktionell bedömning. Det publicistiska ansvaret omfattar även opinionssidorna, även om själva utgångspunkten för åsiktstexter är att olika perspektiv sliter tvister om sin relevans och bärighet. Bjørn Lomborg tillhör den mycket sällsynta skara skribenter som belägger sina påståenden med källor som är öppna för alla att ta del av, och själv bedöma. De ytterst få gånger det har kommit kommentarer som inte skett i person utan i sak, har han svarat på dessa. Hade det funnits oomstridliga faktafel hade de i så fall blivit föremål för rättelser precis som med andra artiklar. Men den frågan har hittills ej aktualiserats, säger Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl i ett mejl till Medievärlden.

Johan Rockström menar också att det är journalistiskt tveksamt att Svenska Dagbladet och andra medier ”år efter år okritiskt ger utrymme åt Bjørn Lomborgs texter”.

– Bjørn Lomborg är en person som får vissa att se rött, men det finns också många som uppskattar hans inlägg som ofta handlar om klimat- och miljöfrågor ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, där goda intentioner inte alltid är detsamma som önskvärd effekt. Varje gång jag publicerar en text av honom får jag två arga mejl och några upprörda Twitterkommentarer, för det mesta av samma personer. Vi tillämpar en generös kommentars- och replikpolicy, men det kommer nästan aldrig några inlägg i sak mot det han har skrivit. Däremot förekommer det en hel del ivriga försök att tysta och smutskasta honom som person, försöka antyda att han inte står för sina egna åsikter och så vidare. Jag tycker att det är ganska talande. Den som känner sig trygg i sina argument kan hålla sig till dem. Johan Rockström är dock en av dem som faktiskt vid ett tillfälle har bemödat sig om att skriva en replik i sak, vilken Bjørn Lomborg sedan slutreplikerade. Det står var och en fritt att bedöma bärigheten i deras respektive argument, menar Tove Lifvendahl.

Bjørn Lomberg är vd för Copenhagen Consensus Center som har fått kritik för att de anses stå högerextrema grupper nära som också vill tona ner effekterna av klimatförändringarna och främja användandet av fossila bränslen. En bild som Tove Lifvendahl inte delar:

– Av det jag har sett tycker jag att de lovord och utmärkelser de har mottagit är välförtjänta. Förra året blev de utnämnda till ”Think Tank of the Year in International Affairs (US)” av Prospect. Stora problem är ofta komplexa, och vi lider en brist på mångsidighet i analysen på en mängd områden. Att det finns tankesmedjor och policyinstitut som kan arbeta tvärvetenskapligt är en styrka. När vi utvärderar misstag gjorda i historien brukar frågan ofta uppstå varför det rådde en sådan enögdhet i perspektiven. Jag tycker att CCC är duktiga på att bredda bilden.

Debatt mellan Lomborg och Rockström

Fracking räcker till framtiden
Kommentar IV om fracking
Slutreplik: Bjørn Lomborg svarar Johan Rockström om skiffergas

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev