Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Liffner-stipendiet till Nina Björk

Publicerad: 20 Januari 2016, 07:56

För att hon "formulerar de stora tankarna och får det komplexa att lysa kristallklart.


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

I går kväll belönades journalisten och författaren Nina Björk med Axel Liffner-priset 2015.

Nina Björk är en av vår tids största kulturskribenter, som alltid öppnar ögonen på läsaren och lyssnaren, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Nina Björk tilldelades priset med motiveringen:

2015 års Axel Liffner-stipendiat är en sällsynt sorts intellektuell som har modet att ifrågasätta sin samtid men också vågar ompröva sig själv. Med de små gesterna formulerar hon de stora tankarna och får det komplexa att lysa kristallklart. De nya perspektivens pionjär, ständigt på väg, utan att ha bråttom. Från kvinnans vara till kapitalismens varuutbyte, från det rosa täcket till Rosa Luxemburg. Allt hänger ihop! Inget problem är isolerat och inget system för komplicerat att förstå. Och förändra!.

Priset delas ut årligen till en kulturjournalist som ”i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel. Priset instiftades 1984. Stipendiesumman ligger på 30 000 kronor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.