Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Liberala stiftelser håller ihop

Publicerad: 5 Mars 2012, 08:18

De liberala tidningsstiftelserna försöker hålla ihop. När det inte lyckas, som när UNT lierade sig med NTM, blir besvikelsen stor.


Ämnen i artikeln:

UNTNTM

De liberala tidningsföretagen står för nästan 60 procent av den sammanlagda dagspressupplagan. (då räknas UNT, Bonniers och Hjörne-företagen in i den liberala sfären.)

Stiftelsen Pressorganisation försöker stå för sammanhållningen mellan de olika liberala stiftelserna: Stiftelsens ändamål är att dels genom förvärv och innehav av aktier i tidningsföretag verka för att trygga fortsatt utgivning av tidningar vilka ansluter till den politiska åskådning som företräds av Folkpartiet Liberalerna, dels att verka för annan publicistisk verksamhet i samma anda.

Stiftelsen är registrerad i Stockholm och har i dagsläget 38 intressenter (medlemmar). Enligt stadgarna får det finnas max 40 intressenter så det finns plats för ytterligare två. Intressenterna är en rad kända liberala profiler. Medievärlden publicerar listan i ett separat dokument. Stiftelsens intressenter träffas en gång om året, medan styrelsen har betydligt fler aktiviteter. Den som väl blivit intressent får vara kvar livet ut om den vill.

Historiskt har Stiftelsen Pressorganisation varit med att skapa flera av de övriga stiftelserna. Den har ett stort inflytande på hur tidningsstyrelsen för Mittmedia-koncernen ska se ut och är också en rekryteringsbas för andra liberala tidningsstyrelser som Eskilstuna-Kuriren och Skånemedia.

Stiftelsen Pressorganisation fungerar som en sammanhållande kraft för de liberala tidningsstiftelserna. Samarbetet sker i flera former. Ordförandena i de liberala stiftelserna träffas flera gånger varje år i något som kallas för Lisa, Liberala stiftelser i samverkan. Med i samarbetet förutom Stiftelsen Pressorganisation är stiftelserna i Skellefteå, Umeå, Gävle, Uppsala, Eskilstuna, Kristianstad och Visby.

Dessutom arrangerar Stiftelsen Pressorganisation konferenser och seminarium. Uppslutningen är ofta stor, även från stiftelser som hamnat i moderata tidningsbolag. UNT-stiftelserna kommer till exempel att vara representerade.  Nuvarande politiske chefredaktören Håkan Holmberg kommer dessutom att hålla ett anförande om stiftelsernas betydelse för liberal opinionsbildning”.

Just UNT:s ägarsamarbete med den moderata grupperingen inom NTM uppfattas som nästan ett svek. Både i Eskilstuna och I Gävle anser man att företagen som ägs av liberala stiftelser hade varit rimligare partners. Att Kristianstadspress stiftelse med liberala riksdagsledamoten Christer Nylander i spetsen valde Gota Media, som huvudägare till Skånemedia, har däremot inte skapat några sår. Där anser de flesta att det fanns ett naturligt sydsvenskt samarbete.

De liberala tidningsföretagen har också en sammanslutning som går under namnet Liberal Press med chefredaktören på UNT, Håkan Holmberg, som ordförande. De politiska chefredaktörerna träffas någon gång per år i Vänsterpressföreningen. Det är en redaktörsförening med anor från 1905, en tid då alla progressiva rörelser kallades vänster. Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-Kuriren, är föreningens ordförande.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

UNTNTM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.