Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Liberal etikett?

Det skall bli intressant att följa de nyutnämnda opinionsredaktörernas kulörmässiga utveckling, skriver Pär-Arne Jigenius.

Publicerad: 12 Februari 2015, 07:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När det för en tid sedan blev känt att Alice Teodorescu utsetts till chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion blev det liv i luckan. Teodorescu var inte liberal av den rätta sorten, inte socialliberal utan liberalkonservativ. Frågan var om GP lagt om kursen i mer konservativ riktning.

En av GP:s ledarskribenter, Maria Haldesten, utsågs häromdagen till politisk redaktör på Hallands Nyheter. Genom det snabba skiftet slipper Maria Haldesten arbeta med Teodorescu som chef.

När Stampen köpte centerpressen för några år sedan var en klausul i avtalet att tidningarna skulle förbli centerpartistiska. Detta var i och för sig ett märkligt avtal. Hur skulle centern senare kunna påvisa ett avtalsbrott, och vad skulle följderna bli?

Nu har den situationen uppkommit. Socialliberalen Haldesten från liberala GP blir alltså politisk redaktör på centerpartistiska Hallands Nyheter. Den nya politiska redaktören tycks mena att hon inte är partianknuten, utan är opinionsjournalist med ett värderingspaket som Hallands Nyheter verkar vara tillfreds med. Vi får väl se om Annie Lööf delar den uppfattningen inför nästa valrörelse.

Upprördheten var stor över att Göteborgs-Posten eventuellt girat åt höger, även om GP:s ägare är i sin fulla rätt att ändra den politiska kursen. Ingen visar något intresse för om Hallands Nyheter eventuellt distanserar sig från centerpartiet, trots att ägaren förbundit sig att inte ändra den politiska kursen.

Det här lilla dramat på ledarredaktionerna har sina pikanta detaljer. Haldesten var upprörd över att GP skulle ändra politisk kurs även om ägaren Stampen förnekade kursändringen. Några veckor senare accepterar hon själv att av Stampen utnämnas till politisk redaktör på Hallands Nyheter, som innebär att tidningen ändrar politisk kurs, även om hon själv menar att hennes socialliberalism är av det gröna slaget.

Det är väl inte mer osannolikt att Alice Teodorescu kan verka i en liberal anda, än att Maria Haldesten kan verka i en centerpartistisk? Det skall bli intressant att följa de nyutnämnda opinionsredaktörernas kulörmässiga utveckling, den ena mot det allt ljusare blåa, den andra mot det rent gröna.

Pär-Arne Jigenius, tidigare ansvarig utgivare på GT och GP och Allmänhetens Pressombudsman 1993 – 2000.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.