Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Li Changqing släppt ur fängelse

Publicerad: 6 Februari 2008, 12:59

Den kinesiske journalisten Li Changqing har släppts ur fängelse. Till sommaren kommer han att få WANs pris Den gyllene frihetspennan vid världsorganisationens kongress i Göteborg.


Internationella utgivarorganisationen WAN har kritiserat den kinesiska ledningen för att  undertrycka yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter. Att ge Shi Tao i fjol och Li Changqing i år Den gyllene frihetspennan är en markering av hur viktigt man anser att det är att Kina uppfyller de löften om öppenhet och respekt för mänskliga rättigheter som Kina gav när man fick värdskapet för OS.

I ett officiellt uttalande säger WANs direktör Timothy Balding:

”Vi är glada att Li Changqing har släppts ur fängelse. Han borde aldrig ha fängslats, utan gratulerats för utmärkt samhällsjournalistik.”

Timothy Balding konstaterar att Kina fortfarande är världsledande i att fängsla journalister.

”Vi uppmanar regeringen att släppa alla journalister innan Peking är värd för OS i augusti.”

Li Changqing fängslades för tre år sedan när han skrev om ett utbrott av en smittsam feber i Fuzhous-provinsen, och dömdes till fängelse för att ha ”fabricerat och spridit falsk information”.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.