Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Leserombudet skakar om Bergens Tidende

Publicerad: 16 April 2008, 08:13

Terje Angelshaug i Bergens Tidende är Norges första läsarombudsman. Han har mandat att inte bara ta hand om läsarnas reaktioner, han tar upp mediestruktur och storaffärer och skriver utan överrock. Bland annat är han skeptisk till Media Norge-affären och varnar för Schibsteddominans - och han vill ha synligare chefredaktörer.


I lördags analyserade Terje Angelshaug BTs köp av lokaltidningar och bildandet av Media Norge-koncernen, dominerad av giganten Schibsted. Han skrev att han förstod om läsarna var oroliga för vart denna centralisering bar. Det fick norska branschtidningen Dagens Medier att göra en stor intervju med honom.

Terje Angelshaug har ett fyraårskontrakt som ”leserombud” i BT. Han är anställd i tidningen, men rapporterar till den stiftelse som har en ”golden share” i företaget för att hålla ett vakande öga på att tidningens publicistiska linje hålls. Bland annat har stiftelsen veto i tillsättningen av chefredaktör – vilket man inte behövt använda, konstaterar Terje Angelshaug.

Läsar- och tittarombudsmannen har inte blivit den roll som är motiverad av medieutvecklingen, varken i Norge eller Sverige. I intervjun med Dagens Medier säger Terje Angelshaug att det krävs en del för att det ska vara meningsfullt med leserombud. För det första att läsarna vill ha det. Dessutom:
– En redaktion som inte menar att man uppfunnit den enda rätta journalistiken, och som är intresserad av yrkesdiskussion om den egna journalistiken.

Det finns det på Bergens Tidende. Men Terje Angelshaug vittnar om att såväl redaktionen som chefredaktören Einar Hålien från och till tycker att det är besvärligt med en självständig ombudsman.

Läsarombudsmännens självständighet är en svår och viktig fråga, livligt debatterad. New York Times lösning med en ombudsman anställd utifrån på tvåårskontrakt av styrelsen tas ofta som föredöme. Senast i Journalisten nummer 11 kritiserade Kjell Häglund Dagens Nyheters läsarombudsman Lilian Öhrström skarpt, och menar bland annat att anställningsformen gör henne försiktig.

Terje Angelshaug säger till Medievärlden:
– Jag styr mig själv helt. Den enda censuren är min självcensur.

Einar Hålien har markerat vikten av att leserombudet är självständig och skriver vad han vill.

Att det är så i realiteten kan stärkas av den norska tryckfrihetslagstiftningen, som har ansvariga utgivare, men ett medansvar som skribenten får ta.

Ett aktuellt problem som Terje Angelshaug tagit upp har bäring på Einar Hålien och andra chefredaktörers jobb: de är för osynliga. Läsarna förväntar sig att den som är ansvarig för innehållet också syns.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.