Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lerums kommun anmäls för annonsering i tidning – gör om helt

Publicerad: 12 juni 2019, 09:39

Dag Oredsson, kommunikationschef på Lerums kommun och den anmälda annonsen. Foto: Kristina Strand Larsson (Lund).

Enligt en anmälan till Konkurrensverket har Lerums kommun köpt annonser i en lokaltidning utan att göra en upphandling. Nu förekommer kommunen utfallet av granskningen och gör om sitt sätt att köpa annonser. "Vi får testa och se om det här är rätt väg att gå", säger Dag Oredsson, kommunens kommunikationschef.


Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Efter att Konkurrensverket (KKV) fått en anmälan om att Lerums kommun köper annonser i Lerums Tidning utan att ha gjort en regelrätt upphandling har myndigheten inlett en granskning, något Siren var först med att rapportera om.

På Lerums kommun säger man att man efter anmälan gör om sitt sätt att annonsera.

– Jag vet att det kanske låter som en klyscha men vi välkomnar en granskning. Vi vill göra rätt, säger Dag Oredsson som är kommunikationschef på kommunen.

Det är ett gammalt avtal mellan tidningen och kommunen som ligger till grund för den uppkomna situationen, säger Dag Oredsson. Kommunen köper en helsida i tidningen varje vecka där information om sådant som beslutats och som ska kommuniceras till medborgarna publiceras.

– Det bygger på det gamla lagkravet i kommunallagen, som slog fast att kommunen skulle informera i en tryckt tidning på orten. Min företrädare ingick ett avtal på uppdrag av kommunfullmäktige med den enda ortstidningen som fanns på den tiden om just sådan annonsering, säger Dag Oredsson.

2017 försvann kravet på att kommunen ska annonsera i lokalpressen. I stället räcker det numera med att kungöra information via kommunens hemsida.

– Då tänkte vi att vi fortsätter med annonseringen i papper för att nå de invånare som inte söker sig till digitala kanaler i första hand, säger Dag Oredsson om varför den gamla konstruktionen fortfarande gäller.

Lerums kommun uppskattar att de betalar mellan 80.000 och 100.000 kronor om året för annonserna.

Dag Oredsson säger att annonserna i Lerums Tidning inte är de enda som kommunen köper. De annonserar i flera andra tidningar och i radio i området. Inte heller de annonserna är upphandlade eftersom varje enhet i kommunen annonserar för egen del, och då blir beloppet så pass lågt att det inte kommer upp i den gräns som finns för när en kommun måste upphandla.

– Om en skola vill annonsera om sina sommarlovsaktiviteter gör de det efter eget tycke och smak, säger han.

Men efter anmälan kommer kommunen nu att göra om och har nu inlett en upphandling.

– Vi vill att det ska vara helt rätt och riktigt. Det har funnits en diskussion om våra annonser under våren. Därför har vi inlett ett upphandlingsförfarande. Det kan komma att innebära att vi endast kommer att annonsera i en tidning, den som uppfyller alla våra upphandlingskrav, säger Dag Oredsson och tillägger:

– Det finns vad jag vet ingen annan kommun som gör så här, men vi får testa och se om det här är rätt väg att gå.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News