Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Lennart Fernströms inlägg innehåller flera direkta felaktigheter”

Lever man inte upp till kravet finns det bara en möjlig utgång för ett presstödsärende; att ansökan om presstöd avslås, skriver Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv, i en replik till Lennart Fernström.

Publicerad: 25 juni 2019, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.


Lennart Fernströms replik publicerad den 24 juni benämnd ”det finns anledning att ifrågasätta mediestödsnämnden”, är full med felaktiga påståenden.

Mediestödsnämndens verksamhet är författningsstyrd. Vad som krävs för att få stöd styrs i sin helhet av presstöds- och mediestödsförordningarna med kompletterande myndighetsföreskrifter. Dessutom har nämnden arbetat fram en omfattande praxis. Påståenden bland annat om att nämnden ”hittar på” saknar därför grund.

När det gäller Syre och Fria tidningen konstaterar nämnden att ingen av tidningarna har levt upp till kraven i förordningen gällande eget redaktionellt material. Det kravet är en grundförutsättning för att en tidning ska kunna få stöd. Lever man inte upp till kravet finns det därför bara en möjlig utgång för ett presstödsärende; att ansökan om presstöd avslås. I ett sådant beslut ligger ingen värdering av tidningarnas innehåll, inriktning eller utformning i övrigt. Det är bara ett konstaterande att tidningarna inte uppfyller kraven för stöd.

Lennart Fernström påstår att nämnden brustit i sin hantering av ärendet, bland annat skriver han att det i ärendet finns hemligt material. Det stämmer inte. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) och nämnden följer naturligtvis förvaltningslagen. Mediehuset Grönt har självklart fått del av det material som finns och de har – lika självklart – fått möjlighet att kommentera, bemöta, argumentera för sin sak. MPRT har dessutom tagit emot representanter för Mediehuset Grönt då de önskat komma hit för ett möte. Alla pågående ärenden som gäller mediehuset Grönt och deras tidningar hanteras på samma sätt.

Tidningsbranschen är sedan en längre tid satt under hård press. Branschen arbetar intensivt för att ställa om och hitta nya intäktsmodeller som gör att den kan uppnå lönsamhet trots sjunkande upplagor och ett allt svårare konkurrensläge på annonsmarknaden. Press- och mediestöden är i detta läge ett värdefullt stöd för att tidningarna ska kunna klara av och överleva omställningen och säkerställa att vi kan behålla en mångfald av medieaktörer. Att de prenumererade dagstidningarna överlever är väsentligt för den lokala och regionala demokratin. Tidningarna står till exempel för 70 procent av kommunbevakningen.

Det är givetvis avgörande att de pengar riksdag och regering har avsatt för press- och mediestöd verkligen går till tidningar som uppfyller kraven. Aktörer som inte lever upp till regelverket ska inte få stöd. Det gör inte tidningen Syre och Fria tidningen. De har därför inte rätt till presstöd.

Charlotte Ingvar Nilsson
Generaldirektör
Myndigheten för press, radio och tv

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.