Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lennart Ekdal delägare i Njus.me

Publicerad: 30 mars 2017, 09:48

Tv-journalisten Lennart Ekdal går in som delägare i nyhetstjänsten Njus där han också ska arbeta aktivt. Den 29 mars smygstartade sajten.


Lennart Ekdal avslöjade sitt engagemang i Njus under en förtagarfrukost i Sundsvall. En nyhet som Rolf Bäck, grundaren av Njus tänkt hålla på några dagar.

– När jag som grundare till Njus frågade olika journalister efter Sveriges bästa journalist blev svaret entydigt; ”Det är Lennart Ekdal du ska ha med dig!”

Några dagar senare är Lennart delägare i det som han själv uttrycker det ”en väldigt bra chans att återuppbygga den lokala journalistiken”, berättar Rolf Bäck.

Rolf Bäck skriver också:

”Precis som alla oss andra bakom Njus brinner Lennart för den lokala journalistiken. För oss innebär det en enorm kompetens, ett starkt och förtroendegivande varumärke och ett bra nätverk som behövs för att vi ska lyckas med Njus på längre sikt. Lennart finns som stöd för redaktionen och han är med och utvecklar vår redaktionella strategi.”

Lennart Ekdal är entusiastisk inför projeket:

– Det är ett spännande och kul entreprenörsprojekt. Jag gillar också att ambitionen är att skapa ett Spotify för bra lokal journalistik.

Han betonar också att engagemanget i Njus bottnar i hans eget starka intresse för samhällsjournalistik.

– Det kan låta som en klyscha kanske, men god samhällsjournalistik är viktigt för en väl fungerande demokrati. Särskilt i dagens medieklimat där många ifrågasätter medierna.

– Den här nyhetstjänsten kan vara ett smidigt sätt att få fart på den lokala journalistiken, säger Lennart Ekdal. Jag tror också på betalmodellen. En dryg hundring i månaden för en lokal nyhetstjänst är billigt, jämfört med vad de traditionella medierna tar för sina abonnemang.

– Annars är folk generellt sett lite bortskämda med att allt ska vara gratis på nätet. Men det har ändrats den senaste tiden. Nu är fler och fler beredda att betala för bra kvalitet även på detta område. Att 70 % av intäkterna går tillbaka till skribenterna är ju också en tilltalande tanke.

Hur mycket tid han kommer att ägna åt Njus är inte klart men Lennart Ekdal räknar med att det blir dagliga kontakter den första tiden. I övrigt är han engagerad i Expressens Brottscentralen, i tv-kanalen efn.se (Ekonomi- och finansnyheterna), samt i seminarier runt om i landet.

– Dessutom har jag mina två band där vi spelar ett tiotal gånger per år. Ett bluesband i Linköping, min gamla hemstad, och ett pop- och rockband i Stockholm. Att ha något sådant att omväxla med, med jämna mellanrum, det är otroligt viktigt för mig, förklarar Lennart Ekdal.

Rolf Bäck säger Njus.me öppnats trots att den är långt ifrån färdig.

– Vi måste lägga ut den för att testa alla funktioner – för våra skribenter, för betalrutiner, med mera. Det är mycket kvar på användargränssnittet, men vi kompletterar detta medan vi testar tekniken.

Han är i slutskedet av rekryteringen av en chefredaktör och ansvarig utgivare.

– När den personen är på plats kommer vi att släppa på nyhetsflödet. Än så länge är det endast en journalist som publicerar artiklar.

Svenåke Boström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News