Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lena K Samuelsson om klubbens hårda kritik

Publicerad: 24 september 2012, 10:35

Journalistklubben på Svenska Dagbladet rasar mot sparpaketet. Och chefredaktör Lena K Samuelsson har full förståelse för deras reaktion.

Ämnen i artikeln:

Lena K SamuelssonSvenska Dagbladet

De åtgärder som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och även finansieringen av de digitala framtidssatsningarna.

Så skriver facket på Svenska Dagbladet i ett långt mejl riktat till tidningens ledning och till Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal. Där står också att: Med ledningens brutala strategi monteras flera av SvD:s journalistiska styrkor ned.

Lena K Samuelsson förstår att hennes personal reagerar:

Jag vet att det här är en svår situation, och att det finns en stor oro. Jag har en stor förståelse för den ilska de känner.

Finns det någon fog för kritiken i mejlet?

Det finns säkert fog för kritik. Men det vi gör är en omställning till framtidens krav där läsandet sker mycket mer i digitala kanaler. Och det är något som alla svenska medieföretag kommer att vara tvungna till.

Vilken är den digitala kompetens som ni efterfrågar?

Det handlar om kompetens som vi både har och inte har i huset i dag. Det handlar om att behärska verktygen men också om att förstå hur man bygger sin journalistik så den blir så kraftfull som möjligt i de olika kanalerna.

Rätt typ av innehåll, ska publiceras på rätt sätt i rätt kanal. Det är kunskaper som behövs ännu mer i framtiden.

Det handlar om att bygga en enhetlig struktur för den framtida tidningen som ska bli en helhet på två starka ben enligt Lena K Samuelsson.

Tyvärr måste vi också ta konsekvenserna av det tryck som finns på vår gamla affärsmodell.

Här är hela Journalisklubbens mejl:

”Trots att en över hundraårig förlust har vänts till vinst genomgår Svenska Dagbladet nu sitt tredje sparpaket på tre år. SvD som under de senaste åren har vunnit rader av priser för sin journalistik och form ska minska personalstyrkan med mer än 40 journalister som en lösning för att möta digitaliseringen. Journalisternas kompetens ifrågasätts, bland annat med hänvisning till ålder, samtidigt som företagets högsta ledning är intakt och fortsätter lyfta provocerande höga löner och bonusar.

Med ledningens brutala strategi monteras flera av SvD:s journalistiska styrkor ned. Sporten läggs ner, vilket i sig stympar tidningen, men detta leder också till att SvD inte längre med trovärdighet kan dela ut bragdmedaljen. Grafiken, Idagredaktionen och fotojournalistiken kommer att drabbas tre av SVD:s honnörsområden samtidigt som kulturen får kraftigt minskade resurser.

Att urholka produkten och varumärket för kortsiktiga kostnadsbesparingar riskerar våra framtida intäktsskällor och arbetstillfällen. De åtgärder som nu drivs igenom hotar hela papperstidningens existens och även finansieringen av de digitala framtidssatsningarna. Med god framförhållning och löpande kompetensutveckling hade dagens panikåtgärder kunnat undvikas. Ansvaret för detta vilar tungt på SvD:s ledning”.

Så förändras Svenska Dagbladet

Sport, foto och redigering drabbas hårt på SvD

SvD:s chefredaktör: Vi måste välja vad vi ska prioritera

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev