Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lena Adelsohn Liljeroth tog upp pressfriheten med Cai Wu

Publicerad: 11 Augusti 2008, 11:08

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick ett tvåtimmars möte med Kinas kulturminister idag. - Han var lyhörd, det var en uppriktig dialog, säger Erik Kristow, politisk sakkunnig, om reaktionerna på den svenska kritiken mot inskränkningar av yttrandefriheten.


Vid lunchmötet med Kinas kulturminister Cai Wu tog Lena Adelsohn Liljeroth upp mänskilga rättigheter, yttrandefrihet och mediernas möjlighet att arbeta. Hon sa att Sverige välkomnade de nya pressreglerna inför OS, men sa också, enligt pressmeddelande: ”Samtidigt är det mycket bekymrande att det, trots detta, rapporteras om incidenter där journalister har hindrats i sitt arbete”.

Hur reagerade Cai Wu?

– Han förstod våra synpunkter.
– Han anser att det är en bra reform, som han var stolt över. Han talade särskilt om friheten för de utländska journalisterna att arbeta, och om att embargot mot dåliga nyheter är borta. Han tog jordbävningen som exempel på det.

Cai Wu var nyhetsminister fram till för några månader sedan, och ansvarig för arbetet med de nya pressreglerna inför och under OS.

Fick ni intrycket att reglerna skulle kunna bestå och utvidgas att gälla kinesiska journalister?

– Det borde finnas möjligheter.

Enligt Erik Kristow var den kinesiske kulturministern väl medveten om att frågorna om de mänskliga rättigheterna skulle komma.

– Vi tog också upp Tibet, och fick svaret att vi var välkomna dit för att se själva. Han tog upp insatserna för att öka läskunnigheten, renoveringen av tempel?

Ni nappade inte på erbjudandet, att besöka Tibet?

– Det var ingen officiell inbjudan.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.