Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Leder till publicistisk arvsynd”

Publicerad: 19 Maj 2010, 07:25

I morgon får Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström veta om han kan göras ansvarig för föregångarens publiceringar. Jag hoppas att alla förstår hur stor den här frågan är, säger han.


Ämnen i artikeln:

Daniel Sandström

Artikeln publicerades 2004, Daniel Sandström blev ansvarig utgivare 2008.

Jag menar att jag aldrig fattat ett utgivningsbeslut om att publicera den här texten.

Skulle domstolen säga att jag är ansvarig skulle det leda till en slags publicistisk arvsynd där jag ärver ansvaret för alla artiklar som är digitalt arkiverade på vår sajt.

Han säger att han är ovillig att ta bort saker från arkivet.

Om folk ska kunna skramla med förtalshot för artiklar publicerade 1999 riskerar vi att hamna i ett stalinistiskt system där vi tvingas rensa ut saker ur vårt arkiv för att inte behöva sitta i domstol hela tiden.

Är det rimligt att de som fått sitt namn publicerade i mindre smickrande sammanhang, ska fortsätta vara namnpublicerade på nätet hela sin livstid?

Alla texter arkiveras, det är inget nytt, folk som en gång förekommit i tidningen gör också det för all framtid i pappersarkiv. Det nya är att arkiven är mer tillgängliga när de blir digitala, men i grunden ändrar det inget: arkiv är till för att berätta om vad som en gång publicerats, de har en historisk och mycket viktig funktion. Det är detta som frågan gäller.

Vem är ansvarig för artiklar på nätet?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Daniel Sandström

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.