Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ledarskribent i nybyggarland

Publicerad: 16 December 2007, 08:01

ARKIV Från liberal ledarskribent till chef för Dagens Nyheters webb. Charlotta Friborg beskriver det hon hamnat i som ett nybyggarland fullt av oplöjd mark och sin plats i det traditionstyngda mediehuset som det busiga småsyskonets.


Ursprungligen publicerad i Medievärlden i december 2007.

Några meter från centraldesken på Dagens Nyheters redaktion hänger ett skynke som skärmar av en vrå. Charlotta Friborg drar undan skynket och visar den nyligen inredda webb-tv-studion: kameror, ett högt bord och en fond. Hit tar webbredaktionen de profilerade DN-skribenterna för snabba kommentarer. Det tidigare motståndet mot webben har försvunnit här vill alla vara med.

Dagens Nyheter inledde den senaste webbsatsningen våren 2006. Då låg sajten inte direkt i framkant bland de svenska dagstidningarna.
Nu lovordas den av branschfolk och bloggare och den blev nominerad till Årets Dagstidning i kategorin Nya Medier.

Charlotta Friborg har varit på tidningen i nio år. Hon har varit ledarskribent och haft chefspositioner på både ledarsidan och allmänna redaktionen. Nu är hon chef för dn.se och säger sig ha hamnat i ett nybyggarland, fyllt av oplöjd mark.

Vi gör ingenting för att det alltid har gjorts på ett visst sätt utan det är vi som är här just nu som formar det.

Är det en skillnad mot andra avdelningar på DN?

Ja, det är klart att det är lättare för oss. Vi har inte riktigt samma arv även om vi också måste ha trovärdigheten och tyngden. Jag ser oss som det lite busigare yngre syskonet. Vi är mer rufsiga i håret och måste inte alltid vara så tyngda av ansvaret.

Charlotta Friborg hade 850 sökande till tolv tjänster när hon började rekrytera i våras. Hon letade i första hand efter duktiga journalister.

Webben har varit lite för mycket rewrites och blåljusjobb. Vi försöker bygga en egen nyhetsjournalistik med egna vänsterkryss.
Det är viktigt för henne att reportrarna förstår webbens särart. Hon beskriver det som att jobba på en radiostation där man är i ständig sändning, men också som att jobba på ennyhetsbyrå där man måste släppa ifrån sig flera utgångar av samma text. Det senare kräver ett icke-neurotiskt förhållningssätt till sitt skrivande, enligt Charlotta Friborg.

Det är ett annat sätt att tänka kring presentationen. När jag satt på Sundsvalls Tidning som ledarskribent kunde jag invänta ett skeende och sedan göra en analys av det. På nätet måste du vara på bollen hela tiden. Om det är en viktig rättegång måste du producera material innan, under och efter.

Hon vill också att reportrarna ska ha entreprenörsanda och vara delaktiga i utvecklingsarbetet. Den som jobbar i ett nybyggarland måste ha en vilja att testa sig fram och bryta ny mark.

Charlotta Friborg nämner dn.se/Special, där redaktionen samlar artiklar i ämnen som är återkommande aktuella, som klimatet, Irak och Slussens framtid. Det initiativet kom från en av redaktörerna.

När sajten gjordes om efter sommaren var det mycket för att lyfta just specialsajterna och de profilerade skribenterna, som Charlotta Friborg tycker är DN:s relativa styrkor gentemot konkurrenterna.

Hon har grämt sig lite över att Aftonbladet.se hann före med satsningarna Irak och Ryssland Direkt som kopplar ihop människor i Sverige med omvärlden. Hon vill att dn.se ska göra något liknande.

Vi har ju också ett nät av medarbetare ute i världen och med ny teknik finns det möjligheter att låta läsarna på hemmaplan komma mycket, mycket närmare. Det kan räcka med en uppkoppling och en webbkamera för att göra världen mindre och ta vara på människors engagemang, för folk är oerhört engagerade.

Hon är också lite missnöjd med att DN inte lyckats föra över papperstidningens roll som opinionsbildare till webben. Presentationen av skribenterna är ok men hon tycker inte att sajten för samtalet vidare. Hon vill ha mer dialog och hon vill att skribenterna ska delta i diskussionerna.

Jag vill att vi i ett givet ämne ska kunna låta någon av våra specialkunniga skribenter initiera en diskussion och sedan ge den bränsle genom att skjuta in nya fakta och frågeställningar.

När hon själv var ledarskribent skrev hon mycket om skola och forskning. Hon har varit oberoende liberal sedan ungdomen. Ett kort tag var hon med i folkpartiet, mest för att få diskutera politiska frågor. Hennes första jobb som ledarskribent var ett vikariat på Sundsvalls Tidning som sedan ledde till en anställning där.

Om du tittar på de stora tidningarna och deras ledarsidor är det en stor övervikt av liberala ledare. Samtidigt är de fyllda av andra profilerade tyckare som är ganska mångfacetterade. Det viktiga är att hitta en egen röst, ett eget tilltal och ett eget språk.

I augusti 1998 hade Charlotta Friborg precis rekryterats till VLT:s ledarsida och var föräldraledig. Hon stod i hallen med sin fyramånaders-baby på armen när det ringde, och fick kämpa för att hitta telefonen. Det var Dagens Nyheter dåvarande chefredaktör Hans Bergström som erbjöd henne jobbet som ledarskribent.

Det var ju drömjobbet, men jag tänkte åh nej varför händer det nu? Det kom för tidigt, ska jag nu vara där till pensionsåldern.
Men hon packade väskorna och flyttade tillbaka till staden hon växt upp i. Än så länge ser scenariot ut att besannas; hon har varit på tidningen i snart ett decennium.

Charlotta Friborg var ledarskribent på Dagens Nyheter i fem år, sedan tog Jan Wifstrand över henne till allmänna redaktionen och gjorde henne till administrativ redaktionschef. Tidigare medarbetare beskiver det som ett överraskande drag som visade sig bli ett lyckokast. Hon beskrivs som extremt plikttrogen med sinne för detaljer i kombination med mycket humor och självdistans Hon är rolig att jobba med är ett vanligt omdöme.

Charlotta Friborg hamnade mitt i det stora besparingsprogrammet där hon hade det yttersta ansvaret för personalfrågorna. Det var en tuff tid då hon jobbade långa dagar.

När det är frågor som gäller människors väl och ve är det lite svårare att sätta gränsen och säga att nu går jag hem, punkt.

De jobbade metodiskt, punkt, för punkt och lyckades till slut vända tidningen, som nu visar svarta siffror. Förändringsarbete, enligt Charlotta Friborg, är som att trycka sig igenom en hagtornshäck iförd angorakofta: det river och sliter men man måste igenom. När hon väl var igenom häcken bytte hon jobb igen.

Jag har kastat mig ganska tvärt mellan olika saker om du tittar bakåt. Det finns en inneboende rastlöshet hos mig som göra att jag hela tiden vill prova nytt. Jag blir lätt uttråkad och då måste jag sadla om.

Hur vet man om man är uttråkad?

Om man är uttråkad så vet man det, om man är tråkig kanske man inte vet det, men om man är uttråkad då vet man om det.

Hur länge får det vara tråkigt?

En dag är väl ok, men om det är tråkigt i mer än tre månader bör man fundera på att byta jobb.

Hur många dagar har du varit uttråkad på webben?

Inte en dag.

Är det här första jobbet där det varit så?

Ja det är det faktiskt. Det är otroligt fascinerande att vara ledarskribent också. Jag beundrar dem som kan vara det år ut och år in men jag kände lite grann att jag tröttnade på mina egna formuleringar och argument och då är det ju hög tid att göra något annat.

När tröttnar du på webben?

Nu är ju webben så mångfacetterad och entreprenörsinriktad och full av galna upptåg och nystartsidéer så det är något otroligt lockande i det.

Nästa innovation kommer innan årsskiftet. Vad det är kan hon inte avslöja, bara det är inom digitala medier och att ingen svensk tidning har det.

Jag vill att dn.se ska vara innovativt och komma med nya idéer hela tiden. På webben kan man testa saker och fungerar det inte lägger man ner det och testar något annat istället.

Charotta Friborg

December 2007

Familj: Gift med Stig och har två barn.
Född och uppvuxen: Född i Järfälla, men gick i skolan i Västerhaninge, söder om Stockholm
Bor: Färingsö, Ekerö kommun
Utbildning: Fil kand
Karriär: tidskriftsredaktör, informationssekreterare, reporter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning, VLT (kort period) och DN, adm redaktionschef på DN, redaktionschef för dn.se
Läser: nyhetssajter, bloggar om webbfenomen, minst tre tidningar på frukostbordet, facklitteratur, romaner, Tranströmer.
Gör på semestern: Skrapar färg på huset, reser, åker till fjällen på vintern.
Fritidsintressen: Ridning, utförsåkning, nybliven ägare till småful söt segelbåt.
Favoritsajter: dn.se förstås. BBC, CNN, Metacritic.com, Prisjakt, Hemnet längtan efter nästa renoveringsobjekt, Blocket – längtan efter nästa segelbåt. Som förälder: Bolibompasajten på svt.se och kpwebben.nu.
Favoritcommunity: flickr. openstreetmap.org. Facebook-hysterin verkar lägga sig, väntar på nästa fluga.
Vad hade du gjort i dag om du inte varit i mediebranschen? Marinarkeolog, bergsguide, litteraturvetare eller företagare.

Vad har de tre chefredaktörerna lärt dig?

Hans Bergström:
Att journalistiken är viktig
Jan Wifstrand:
Hitta rätt person till rätt plats.
Thorbjörn Larsson:
Bra. Punkt. Nu kör vi.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.