Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ledarskribent dödshotad efter Twitterinlägg

Publicerad: 16 augusti 2017, 10:30

Nerikes Allehandas ledarskribent David Lindén. Foto: Privat

Nerikes Allehandas borgerliga ledarskribent David Lindén fick ta emot hotfulla meddelanden efter att han tagit sin politiska meningsmotståndare Rosanna Dinamarca i försvar. Nu ska jurister titta på om han blivit utsatt för brott.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookNerikes Allehanda

På twitter och i ett inlägg på Facebook kritiserade David Lindén, ledarskribent på Nerikes Allehandas liberala ledarredaktion, författaren Katerina Janouch. Hon hade gjort flera inlägg om riksdagsledamoten Rosanna Dinamaca (V). Bland annat med en provokativ bild från sittdemonstrationen vid Medborgarplatsen i Stockholm där afghanska ungdomar kräver ett stopp för utvisningarna till Afghanistan. Lindén beskrev Janouchs beteende som sexistisk mobbning och ifrågasatte de som rättfärdigade hennes agerande.

Det dröjde inte lång tid efter att han publicerat inlägget innan det började trilla in privata meddelanden av hotfull karaktär. Det var framför allt två kategorier av meddelanden han möttes av:

– Den ena kategorin bestod av formuleringar som ”Ät skit och dö”, ”Jag hoppas du dör” och ”Jävla PK-förrädare”. Det var inga konkreta hot i form av ”jag vet var du bor”, så det kan jag leva med. Men den andra kategorin, som jag anser är än mer beklämmande, kom från människor som ursäktar Janouchs metoder för att de tycker illa om Dinamarcas åsikter, säger David Lindén.

Inställningen förbryllar David Lindén som upprörs över att inte fler säger ifrån. Trots att han framhåller att han och Dinamarca står långt ifrån varandra politiskt ser han det som självklart att markera mot det hon nu utsätts för:

– Jag har själv kritiserat Dinamarca för hennes åsikter många gånger, men att ta en bild på det här sättet och att insinuera att hennes politiska engagemang motiveras av att hon skulle få ligga är bortom all anständighet.

Utvecklingen av debattklimatet i Sverige oroar David Lindén:

– Vi har nått en farlig nivå när vi accepterar att vanliga människor rättfärdigar rena vidrigheter för att klämma åt meningsmotståndare.

I stället för att göra en polisanmälan har David Lindén tagit hjälp av extern expertis.

– Polisen har tillräckligt mycket att göra just nu. Eftersom jag inte kände mig personligt hotad har jag lämnat över texten till extern granskning först. Sådana här saker ska inte tolereras, men experter får titta på det och bedöma om det handlar om hot i juridisk mening.

Vad kände du när du fick ta emot de här meddelandena?

– Jag blev lika beklämd som förbannad. Och väldigt bekymrad över folks språkbruk. Men jag är inte storyn här. Det sorgliga är att det finns människor som ursäktar Janouch beteende för att de tycker illa om Rosanna Dinamarcas åsikter, säger David Lindén och vidare:

– Anständigheten måste alltid vara den egna gränsen – även om man inte tycker att motståndarna är anständiga. Vi ska ha en fräck, frejdig debatt som innehåller gyckel och lite nyp. Men vi måste behålla anständigheten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.