Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Lavinartad ökning av hoten”

Publicerad: 15 februari 2019, 08:26

Hoten ökar mot flera mediehus. Foto: Wikimedia och Linnéa Kihlström.

SVT och SR är långt ifrån ensamma om att uppleva allt intensivare utveckling av hot mot journalister. Flera mediehus vittnar om att säkerheten behövt ökas – och därmed har prislappen för skyddet höjts.


Ämnen i artikeln:

Gota MediaSRSchibstedMittmediasociala medierBonnierSVT

SVT och SR äskar mer pengar från staten för att kunna klara av ett ökat säkerhetshot mot redaktionerna och personalen, rapporterar Dagens Nyheter. Sveriges Radio lade under 2018 33 miljoner kronor på säkerhet, och SVT fick hantera i snitt 35 säkerhetsincidenter varje dag.

Medievärlden kan nu berätta att flera mediehus vittnar om en liknande utveckling de senaste åren, vilket fått kostnaderna för säkerhetsarbetet att öka.

– Det har skett en ökning av hot i sociala medier de senaste tre-fyra åren. De senaste två åren med lavinartad effekt, säger Crister Ohlsson, säkerhetsansvarig på Bonnier.

Han vittnar om att det skett en förskjutning från sporadiskt hat till att mer handla om koordinerade attacker.

– Det blir mer och mer att det är dirigerat av ett fåtal personer som vill få så mycket spridning som möjligt, säger han.

Kostnaderna för säkerheten vill inte Crister Ohlsson gå in på, men han säger att de har ökat den senaste tiden.

– Jag äskar en budget varje år. Då kollar man på vad man haft för utfall under året och vad man tror ska hända under året. När man pratar säkerhetsfrågor och människor är pengar inte i fokus på samma sätt som när man pratar om andra saker. Händer det något kan vi inte säga ‘tyvärr har vi inte pengar’. Det får, i princip, kosta vad det kosta vill, säger han.

På Schibsted, som ger ut SvD och Aftonbladet, vittnar säkerhetansvarige Niklas Kierkegaard om att hoten ökat den senaste tiden.

– Kostnaderna för vårt säkerhetsarbete har ökat gradvis de senaste åren, men det är inte på sådana nivåer att vi inte kan hantera det, säger han.

Några av förändringarna är att man exempelvis börjat ha vakter vid nästan alla externa event.

– Det har vi inte haft i samma utsträckning tidigare. Vi har också större utgifter för skydd för olika individer, såsom profilerade reportrar, som är utsatta för hot, säger Niklas Kierkegaard.

Han framhåller vidare att det både handlar om att hoten ökat i omfattning, men också att fler hot anmäls och att vaksamheten bland personalen ökat.

– Vi har ett fokus på de här frågorna på ett sätt som vi kanske inte hade tidigare. Man lyfter upp saker till ytan och slänger exempelvis inte hotbrev i papperskorgen som man kanske gjorde tidigare, säger han.

På Schibsted polisanmäler man alla händelser som kan utgöra hot. Totalt anmäler man runt 30–40 fall på ett år.

– Men då är det inte varenda grej utan vi anmäler sådant där det kan antas utgöra ett brott, säger Niklas Kirkegaard.

Även på Mittmedia svarar säkerhetsansvarige Carl-Johan Bergman att klimatet hårdnat.

– På bara något år! För bara ett par veckor sedan utsattes en av våra reportrar på Gefle Dagblad, som granskar en friskola, för påtryckningar kring publiceringen, där reportern tvingades att radera en bild i samband med en intervju, säger han.

Carl-Johan Bergman är oroad över att den hårdare tonen online kan komma att leda till mer hot mot journalister.

– Tonen i sociala medier, med misstänkliggörande av journalister och deras syften, är bekymmersam och riskerar att, som jag ser det, även trappa upp exempelvis hot och hat mot våra journalister. Journalister i opinionsbildande roller är ofta ytterst utsatta för den typen av drev, vilket på sikt blir ett arbetsmiljöproblem – men också riskerar journalistiken i grunden, säger Carl-Johan Bergman.

Anneli Johannisson, personalchef med ansvar för säkerhetsfrågor på Gota Media, vittnar även hon om att hoten blivit fler senaste tiden.

– Vi hanterar inte lika många säkerhetsincidenter och lever inte med de ständiga hoten som SR och SVT gör. Men hoten ökar även för oss inom lokal dagspress. Det kan vi konstatera, säger hon.

Även på Gota Media är det främst hoten på näten som ökar. Att lokala tidningar har närmare till de som de bevakar kan också påverka situationen, säger Anneli Johannisson. Hon vittnar om starka skalskydd och kontakt med lokal polis för redaktionerna.

– Vi är väldigt noga med vilka som släpps in i husen, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.