Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Läsare döms för ofredande mot chefredaktör

Publicerad: 15 Mars 2018, 12:05

I höstas boxades Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom i bröstet av en arg läsare. Nu döms mannen för ofredande. Påföljden blir 30 dagsböter och 800 kronor till brottsofferfonden.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Det var i slutet av november som Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom attackerades under en läsarträff i Vingåker. En man, som var missnöjd med att hans främlingsfientliga insändare inte publicerats i tidningen, boxade chefredaktören i bröstet.

Händelsen polisanmäldes så snart Marie Hillblom var tillbaka på redaktionen, men förundersökningen lades ned. Efter att Marie Hillblom begärt att beslutet skulle överprövas – och fått rätt – återupptogs dock undersökningen före jul. Och i februari åtalades mannen för ofredande.

I går onsdag hölls förhandlingar i Nyköpings tingsrätt. Strax därefter föll domen. Tingsrätten dömde den åtalade för ofredande, med en påföljd om 30 dagsböter och 800 kronor till brottsofferfonden, rapporterar kkuriren.se.

– Det är bra att det nu står tydligt att det aldrig är okej att slå en annan människa. Jag är glad över att jag orkade trycka på och inte gav upp. Att jag skickade in en överprövningsbegäran, att förundersökningen återupptogs och fick en rättslig prövning som gav det här utfallet, säger Marie Hillblom till Medievärlden.

Men samtidigt är hon missnöjd över att det inte lyfts i domskälet att hon fick ta emot slaget i egenskap av chefredaktör och ansvarig utgivare:

– Jag blev ju inte allvarligt skadad, men rent symboliskt var det ett farligt slag – ett slag mot demokratin. Jag tycker att det är sorgligt att det inte framgår av domskälet.

Vad tänker du om påföljden?

– Vad jag förstår är detta det lindrigaste möjliga straffet i sammanhanget. Men för min del spelar det inte så stor roll vad den här mannen får för påföljd, men att han får en påföljd, säger hon och fortsätter:

– För mig har det varit självklart att driva detta utifrån media och demokrati-perspektivet. Jag ser det som en process för att försvara det fria ordet och uppdraget som ansvarig utgivare vilket innebär rätten att välja vad vi publicerar och inte.

Även TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är kluven inför domen:

– Å ena sidan är det positivt och glädjande att den här personen blev fälld för ofredande. Å andra sidan tycker jag att det är oroväckande att tingsrätten inte tar hänsyn till att Marie Hillblom blir attackerad i egenskap av sin roll som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Jeanette Gustafsdotter hade önskat att tingsrätten markerat detta tydligt i domen – dels i skrivelsen, men också genom en skärpt påföljd.

– Det är viktigt att samhället markerar att det är extra allvarligt när man ger sig på personer som är bärare av de demokratiska grundpelarna. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inte har betonat det här.

Läs också

Man åtalas för ofredande mot KK:s chefredaktör

Polisutredningen om attacken mot KK:s chefredaktör återupptas

KK:s anmälan kan överprövas

Förundersökning om attacken mot KK:s chefredaktör läggs ned

KK:s chefredaktör attackerades av läsare

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.