Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lars Dahmén räknar med förlustår

Publicerad: 19 november 2018, 12:51

Lars Dahmén, vd för Bonnier Magazines & Brands.

Bonniers tidskrifter går med förlust i år. Efter nyår samordnas de med Bonnier News och i vår flyttar de till Marieberg. – Det har varit en tuff marknad i år, säger vd Lars Dahmén.


Ämnen i artikeln:

Lars DahménExpressenBonnier TidskrifterThomas Mattsson

En titt i boksluten för Bonnier Tidskrifter, sedan i fjol Magazines & Brands, under de senaste tio åren är dyster läsning: trots att förlaget köpt nya titlar av LRF är var tredje intäktskrona, halva personalen och hela vinsten borta.

Därför har tidskriftsförlaget varit till salu sedan Lars Dahmén tog över som vd för tre år sedan. Närmast till hands att köpa var Aller Media som har en välfylld kassa hemma i Köpenhamn. Enligt Medievärldens källor gjordes två seriösa försök att få till en affär.

Först diskuterades en överlåtelse av hela Bonnier Tidskrifter, men Bonnier begärde ungefär dubbelt så mycket som Aller ville betala. Därefter återkom Bonnier med erbjudandet om att köpa titlar à la carte, men även denna gång föll affären på att parterna inte kunde mötas kring en prisnivå.

I brist på köpare fasas Magazines & Brands in i Bonnier News Lifestyle, där Expressen med god lönsamhet producerat bilagor som konkurrerat med tidskrifterna. Utan bilagornas täckningsbidrag hade Expressen sannolikt under flera år haft svårt att alls gå med vinst.

Tidskrifterna ska enligt Bonniers pressmeddelande ”bli en del av News” och tillsammans med News Lifestyle ”bli en enhet vid årsskiftet”. Men enligt den senaste interna informationen sker inget annat är att tidskriftsförlaget blir ett dotterbolag till News i stället för till Bonnier AB, som vid nyår fusionerar med Bonnier Holding till den nya koncernmodern Bonnier Group.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson beklagade för Medievärlden förra veckan att han inte har tillgång till tidskrifternas material när tidningen om några veckor lanserar sin betalsatsning Premium. Men redan nu börjar News planera för integrationen av tidskrifterna, som enligt planerna ska flytta fysiskt till Marieberg frampå vårkanten.

Chefen för Bonnier News Lifestyle, Anna-Clara Welander, ser över hur de båda bolagens produkter kan samordnas för att maximera affären.

Expressens rutinerade editionschef Elsa Falk är tillfällig redaktionellt ansvarig för tidskrifterna, där Daniel Frodin och Åsa Rydgren slutar som publicistiskt ansvariga.

– Vi planerar ett redaktionellt samgående, säger Elsa Falk. I väntan på att en ny organisation och nya chefer är på plats är det väl bra om de anställda har någon att vända sig till. Det är en del av mitt uppdrag.

Exakt hur denna organisation ska se ut verkar ingen veta, inte ens Magazines vd Lars Dahmén:

– Vi ska se och lära av News, tekniskt, ekonomiskt och på många andra sätt. Sedan ska vi hitta de samarbeten som vi båda har störst nytta av.

Det verkar lika rörigt som jobbigt?

– Ja du, det är jobbigt och det är rörigt att slå ihop bolag. Men vi ska hitta ett nytt sätt att arbeta, till exempel som Lifestyle gör med egna deskar.

Men blir Magazines & Brands kvar som bolag?

– Vi har inga andra planer än att vara en egen juridisk enhet även i framtiden.

Mina källor säger att ni kommer att gå med förlust i år?

– Ja, prognosen pekar på förlust.

Varför?

– Det har varit ett tufft år där vi sett en större nedgång på intäkterna än väntat och det digitala inte utvecklats så snabbt som vi hoppats. Vi har haft ett prenumerationssystem som inte fungerat som det ska, vi har sålt korsordstidningarna, haft kostnader för GDPR och ovanligt stora strukturkostnader.

Ja, ni sparkade 55 under året och har varslat ytterligare 50 anställda, ska ni ta de strukturkostnaderna på innevarande år?

– Ja, det gör vi om förhandlingarna blir klara.

När flyttar ni ut till Marieberg?

– Vi vill så klart sitta ihop med dem vi ska arbeta med, men det ska beredas plats på News först. Kanske i mars, april.

På tisdag har Magazines & Brands styrelsemöte, då kan möjligen en del av frågetecknen kring samgåendet med News rätas ut.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Läs också

Thomas Mattsson: Vi ska inte prisa ner oss (2018-11-15)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev