Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lars Adaktusson vill perforera public service-monopolet

Publicerad: 5 Januari 2007, 06:57

Lars Adaktusson vill ha en fond för public servicejournalistik i radio och tv, istället för att allt går till Sveriges TV och Sveriges Radio. Det skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.


Lars Adaktusson har lämnat SVT efter 20 år, och gått till TV8, nischkanal med inriktning på näringslivs- och utrikesjournalistik.
I debattartikeln tar han upp trovärdighetsproblemen med sättet som SVT och SR styrs. Som många andra kritiker – till exempel Bengt Braun i Medievärlden nr 2 2006 – är han skepisk till politiker i styrelserna:

”Så länge Sveriges viktigaste medieföretag leds av politiskt utsedda styrelseledamöter kommer oberoendet att ifrågasättas – så länge landets statsminister kan utnämna en av sina personliga vänner och partikamrater till TV-styrelsens ordförande, får företaget leva med tillmälet ”statstelevision”.”

Huvudsak i debattartikeln är de ekonomiska förutsättningarna för att göra tv och radio ”som allmänheten har nytta av”. Lars Adaktusson argumenterar för den fondmodell Danmark infört, där vilket bolag som helst kan söka pengar för public serviceproduktioner. Flera andra länder tar efter det danska exemplet. Lars Adaktusson menar att en sådan ordning inte skulle hota företagen SVT och SR, utan att vidare analysera var pengarna till fonden ska komma ifrån, mer än att det ska ske genom en omfördelning.
”Bland motståndarna till public service heter det inte sällan att TV i allmänhetens tjänst bör begränsas och göras smalare. I själva verket är det tvärtom: förutsättningarna för en kvalitativ public service-journalistik måste utvecklas och breddas. Det sker genom djärvare prioriteringar i de kommersiella kanalerna men också genom en förändrad fördelning av de resurser som samhället avsätter till kvalitets-TV.
Att slå vakt om public service och samtidigt hävda att allt samhällsstöd ska tillfalla ett enda företag är inte längre rimligt. Varför ska program som ”Mäklarna” eller ”Bingo Royal” finansieras av samhället medan ”Finansnytt” och ”Världen i Fokus” betalas av ett privat företag?”

Lars Adaktusson argumenterar också för att arkiven hos SR och SVT – uppbyggda av licensmedel – ska vara tillgängliga för alla. Idag få utomstående betala för att använda arkiven.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.