Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Larm om allvarlig situation för arabiska journalister

Publicerad: 3 December 2015, 06:33

Hot, självcensur och fängelse riskerar att drabba journalister i arabvärlden, enligt den mångåriga journalisten Rana Sabbagh.


I morgon startar den årliga konferensen för arabiska undersökande journalister. Journalisten Rana Sabbagh är ordförande. I en intervju med SR Kulturnytt vittnar hon om hur journalister i arabvärlden lever farligt och säger att situationen aldrig varit så allvarlig.

Enligt en undersökning som genomfördes i maj svarar 95 procent av totalt 250 tillfrågade jordanska journalister att de tillämpat självcensur.

Mötet, som arrangeras i Jordaniens huvudstad Amman, kommer i stor utsträckning handla om hur journalister kan arbeta med kryptering för att undvika just censur men också övervakning av makten.

Inför konferensen vädjar nu Rana Sabbagh till EU-länder som skänker bidrag till arabländer att också sätta press på ländernas regeringar att ta frågan om journalisters säkerhet på allvar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.