Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lärarnas Tidnings chefredaktör slutar

Publicerad: 28 november 2018, 13:22

Lärarnas Tidnings chefredaktör Örjan Björklund lämnar sitt uppdrag.

Efter turbulensen på Lärarnas Tidning lämnar Örjan Björklund sitt uppdrag som chefredaktör och ansvarig utgivare: "Det har varit tungt att se hur dåligt folk mått."


2018 har varit ett omskakande år på Lärarförbundets tidningar, där Lärarnas Tidning ingår. Det eftersom förbundet i samband med en ny kommunikationsstrategi tagit bort tidningarnas uppdrag att granska det egna förbundet. Vid årsskiftet ska redaktionerna också flytta ihop med kommunikationsavdelningen.

Organisationsförändringarna fick Annica Grimlund, avdelningschef på Lärarförbundets tidningsavdelning, att lämna sitt uppdrag i protest i januari. Och nu väljer också Örjan Björklund, som varit chefredaktör sedan våren 2016, att lämna tidningen. Vilket Journalisten var först att rapportera.

– Det har varit ett långt, arbetsamt och slitigt år med mycket turbulens och stridigheter kring det publicistiska uppdraget. När vi nu står inför ett nytt år och dessutom ska flytta ihop med kommunikationsavdelningen väljer jag att kliva av, säger Örjan Björklund till Medievärlden.

Beslutet har han fattat efter en lång tids funderingar.

– Det har varit nära flera gånger under året. Det publicistiska uppdraget är viktigt att slåss för, men det har också varit tungt att se hur dåligt folk mått av den process de tvingats in i. Många har varit eller är långtidssjukskrivna. Andra har sagt upp sig.

Han lämnar tidningen i december. Och det är med blandade känslor.

– Dels med känslan av att det är förbannat bra människor som jobbar här. Det är oerhört kompetenta journalister och vi har blivit ett otroligt sammansvetsat gäng, säger han och fortsätter:

– Samtidigt lämnar jag med en känsla av trötthet. En trötthet över att ha behövt ta massor av diskussioner om saker som man hade hoppats skulle vara mer självklara.

Örjan Björklund är kritiskt till hur förbundet agerat under året.

– Mycket har varit illa skött. Framför allt den process som gjort att människor har farit illa.

Vad tror du om möjligheten för din efterträdare att bedriva självständig journalistik?

– Jag tror och hoppas att det är möjligt. Det sitter massa duktiga journalister kvar här som är beredda att fortsätta göra sitt jobb. Men det kommer att kräva en chefredaktör som orkar ta strid.

Läs också

Jonas Nordlings kolumn: ”Vill lärarna att deras tidning ska stryka medhårs?”

Tidningschefen lämnar Lärarförbundet i protest (2018-01-24)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News