Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Länskriminalens chef: Mc-gängen får ta för stor medieplats

Publicerad: 19 Februari 2008, 08:54

För mycket mc-gäng, för lite annan grov och organiserad kriminalitet, det är länskriminalens chef Margareta Linderoths bild av mediernas kriminalbevakning.


I går kväll debatterade Publicistklubben bevakningen av den organiserade kriminaliteten, ”maffian”. Margareta Linderoth, en av fem i panelen, tyckte att medierna i för hög grad ägnar sig åt gängen som är mer gäng än kriminella, som vill synas, och att man inte tränger ner på djupet i granskningen, som dessutom ibland har en tendens till att bli glorifierande.
– Ni är tuffare i granskningen av poliserna, sa hon.

Lars Korsell, forskare vid Brottsförebyggande rådet, hade delvis samma kritik som Margareta Linderoth: visserligen syns mc-gängen i de små samhällen de etablerar sig i, men de är mer gäng än kriminella, och deras verksamhet är mer marginell.
– Identiteten i gänget är viktigare än kriminaliteten.

Både Linderoth och Korsell ansåg att medierna missade eller ägnade för lite tid och kraft åt den omfattande organiserade kriminalitet som sysslar med narkotika, prostitution/trafficking och häleri.

– De finns mycket mer maffia för media att upptäcka, sa Lars Korsell.

Medierepresentanterna i panelen, Johanna Bäckström Lerneby, reporter på GP på väg till Uppdrag granskning, Lina Makboul, reporter på Uppdrag granskning och Mats J Larsson, nyhetschef på Dagens Nyheter, höll inte med om att medierna glorifierade kriminella – de uppmärksammas och intervjuas inte distanslöst – och att man ägnar för mycket kraft åt mc-gängen, andra gäng bevakas också.  Och de menade att de kriminella gängen hade större inflytande på samhället omkring än vad Korsell och Linderoth lät påskina.

Kriminaljournalistiken kan bli bättre, men det handlar om resurser, och det handlar om information. De efterlyste mer hjälp av, och mer material från polisen, eftersom kriminaljournalistik är tung att driva.

Det lovade Margareta Linderoth att ta med sig tillbaka.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.