Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lämnar inte ut handlingar trots JO-kritik

Publicerad: 25 Oktober 2012, 13:01

En av Blekinges tyngsta politiker, Per-Olav Larsen, vägrar att lämna ut offentliga handlingar. Trots att JO kritiserat honom på flera punkter för hans agerande.


När BLT:s reporter ville få ut handlingar om vilka som sökt tjänsten som vd i det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem. Det blev blankt nej från bolagets styrelseordförande Per-Olov Larsen.

Att kommunjuristen hörde samtalet och sedan upplyste honom om vad lagen säger och vad som kan hända om den inte följs hjälpte inte.

Per-Olov Larsen, som har ett antal tunga uppdrag på både lokal och regional nivå, motiverar sitt agerande med att det fanns ett tyst löfte om konfidentiell hantering av de sökande.

De har sökt tjänsten i tron att de ska få vara anonyma, säger han till BLT.

Att Justitieombudsmannen, JO, kritiserar honom både för att han vägrar lämna ut handlingarna och den långa handläggningstiden spelar ingen roll.

Jag har redan sagt nej en gång och jag säger nej igen, säger han till BLT. Per-Olov Larsen menar också att det är möjligt att han skulle göra likadant igen om en liknande situation uppstår.

BLT har nu JO-anmält hans agerande ytterligare en gång.

Är det här en så viktig fråga?

Det handlar om vilka som söker tjänsten till ett stort kommunalt bolag som hanterar stora ekonomiska värden så visst är det en klart viktig fråga. Men minst lika viktig är det mer principiella. Vi har en offentlighetslagstiftning som säger att alla, oavsett vem det är, har rätt att läsa offentliga handlingar, säger Kerstin Årmann, tidningschef och ansvarig utgivare på BLT.

Har du varit med om att någon som fått kritik från JO sedan vägrat att rätta sig efter den?

Nej aldrig. Och ingen annan här på redaktionen har  heller varit med om det, eller hört om någon som gjort det, på sina tidigare arbetsplatser.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.