Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lambertz: SVT agerar domstol i Kevinfallet

Publicerad: 19 Maj 2017, 04:17

Medier hårdvinklar i allt större utsträckning när de granskar rättsfall. Det menar Göran Lambertz och psykolog Sven Å Christianson. Inte minst gäller det hur DN och SVT satsning på Kevinfallet.


I en artikel på DN Debatt i dag skriver förre justitierådet Göran Lambertz och psykologiproffesor Sven Å Christianson att medier i allt oftare skriver om rättsfall med en tydlig inriktning att komma åt vissa personer i rättsväsendet.

”Det första som offras i drevet är sanningen. Mediadrev utgör en kollektiv utövning av makt utanför rättssystemet, ett moderniserande av de processer som ägde rum under 1600-talets häxjakt.”

De menar också att SVT:s satsning på Kevinfallet innebär att de i praktiken agerar domstol.

”Det tycks ha utvecklats ett berättarmönster där Dan Josefsson, liksom tidigare Hannes Råstam, kontaktar män som dömts för något grovt brott. De övertygar dem om att de kan ha erkänt falskt och erbjuder dem en berättarteknik, ett drev som går ut på att med hög volym, stor intensitet och starkt emotionellt påslag driva en process med inslag av förtal av de personer som varit inblandade i utredningarna.”

DN:s redaktionschef Caspar Opitz försvarar DN:s insats:

– Ingenting av det vi gjort är hårdvinklat. Vi har redogjort för fakta, låtit en rad experter bedöma våra slutsatser och dessutom erbjudit dem vi granskat att komma med sina bästa argument på ett generöst sätt.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.