Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lambertz känner sig inte överkörd

Publicerad: 23 Augusti 2012, 11:45

Yttrandefrihetskommittén valde en annan linje än vad dess ordförande förespråkade. Men det är inget problem för Göran Lambertz.


Att en kommittéordförande reserverar sig är mycket ovanligt. Men i dag har det hänt. Yttrandefrihetskommitténs (YFK) ordförande Göran Lambertz hade helst sett att arbetet lett fram till en ny yttrandefrihetsgrundlag (NYGL) som skulle varit teknikoberoende och innehållit skrivningar om stärkt skydd för privatlivet.

Men det menar kommittén skulle leda till en för stor rättsosäkerhet och valde därför att göra justeringar av den tryckfrihetsförordning (TF) och den yttrandefrihetsgrundlag (YGL) som finns i dag.

Känner du dig överkörd?

Jag känner mig inte överkörd, svarar Göran Lambertz med övertygelse.

Arbetet med NYGL hade kommit långt. Den var färdigställd till 75 procent enligt Göran Lambertz när den lades till handlingarna.

En och annan fnurra på tråden har det varit under arbetet men det har man kommit över och jobbat på i god anda, enligt Göran Lambertz. Under slutet av 2011 tog diskussionerna om NYGL kontra TF och YGL en del tid och kraft, menar han. Men inte så mycket att det orsakat att annat arbete i kommittén blivit lidande.

Dock konstaterar såväl Göran Lambertz som de politiker som suttit med i arbetet att det funnits mycket de velat göra som inte hunnits med. Det handlar till exempel om brister i meddelarskyddet, utökat skydd för transpersoner och personer med funktionsnedsättningar i hetslagstiftningen. Vissa förenklingar och förtydliganden av databasreglerna hade också varit på sin plats.

I direktivet från regeringen stod bland annat att titta på stärkt skydd för privatpersoner som känner sig kränkta av medier. Därför kommer det, om förslaget går igenom, att finnas möjlighet att som privatperson slippa betala motpartens rättegångskostnader i om man förlorar ett tryckfrihetsmål. I framtiden kan JK också bli mindre restriktiv med att väcka åtal för tryck- och yttrandefrihetsbrott.

Men att det ska ske ofta tror inte Göran Lambertz:

Kanske vart annat år.

Kristdemokraten Ingvar Svensson hade gärna sett ett ännu mer utökat skydd. Det nuvarande kallar han tandlöst för den som drabbas. Han menar också att nuvarande skrivning inte följer EU-kommissionens krav på att privatlivet ska vara skyddat i medierna.

Några konkreta fall där medier gått över gränsen kunde han dock inte peka på under presskonferensen i dag på Rosenbad.

En annan förändring om förslaget går igenom är förbudet mot att förhindra spridning av yttranden. Det ska gälla alla slags yttranden som delas ut av alla som bedriver postverksamhet. Oavsett innehåll.

Det är inte brevbäraren som ska avgöra om det är lagstridigt, säger Göran Lambertz.

YFK har nu satt punkt för fyra års arbete. Förhoppningen från deras sida är nu att förändringarna ska träda i kraft 2015 då det krävs två riksdagsbeslut i och med att det handlar om grundlagsändringar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.