Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lam debatt om LAS

Publicerad: 26 Maj 2004, 09:58

LAS, lagen om anställningsskydd, kom till för att skapa trygghet, men det tycks ha blivit tvärtom. Är det så att i tider av nedskärningar så kan LAS-reglerna bli ett redskap för att skapa lönsamhet?


PK med nye ordföranden Stig Fredrikson som debattledare ställde frågan då klubben i förra veckan diskuterade otryggheten på mediearbetsmarkanden och hur LAS kommit att påverkar journalistiken och yngre journalisters fortsatta yrkesval.
– Journalistiken blir sämre och det intellektuella samtalet på redaktionerna blir inte så bra, när var fjärde anställd är otrygg. Det blir tystare.
Så sade Rickard Jakbo, som vandrat runt mellan olika medieredaktioner sedan 1997 och nu senast varit engagerad i Journalistförbundets arbete med att uppmärksamma frågan om visstidsanställning.
– Mediearbetsgivarna kan väl bete sig som 98 procent av arbetsgivarna totalt, först provanställa och sedan anställa, sade han.
Stig Fredrikson invände att mediebranschen inte är lik andra branscher. Den fluktuerar mer.
– Fluktuerar gör Ericsson med, som också är ett kunskapsföretag, svarade Rickard Jakbo.
– Hur peppad kan jag vara, när jag vet att jag om sex månader inte har något jobb. Blir man glad av det? frågade Agnes-Lo Åkerlind.

Hon är
på sluttampen av sin projektanställning på radion och skulle aldrig, som hon sade, välja journalistbanan som yrke.
Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande, underströk att rädda journalister är en fara för demokratin. Man ifrågasätter inte de jobb man får, sade hon och hänvisade till att förbundet för tio år sedan hade betydligt fler ärenden än i dag som handlade om förödmjukande uppdrag.
Hon sade också att mediearbetsgivarna ”bär sig sämst åt” på arbetsmarknaden genom att ”systematiskt” kringgå lagen.
Journalisternas önskan att kollektivavtala  har inte varit en framkomlig väg enligt  Agneta Lindblom Hulthén, ”så då är det lagstiftningsvägen vi måste gå”.

Det föranledde Lena Askling,
ledarskribent på Aftonbladet, att fråga om det i dag, när det finns så många olika anställningsformer, är en skärpning och inte en nedmontering som är rätt väg att gå.
Frilansen Anders Isaksson hävdade att LAS inte passar i någon bransch och underströk att facket varit medskapande till den situation som är i dag.
– Fackföreningsrörelsen har abdikerat från uppgiften att förhandla om arbetsförhållandena. Den har sökt nödhamn undan den storm den varit med om att  producera.
De enda som har intresse av lagen i dag är de som var med när lagen stiftades, ansåg han.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.