Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Läkemedelsindustrin ska rensa upp bland spökskrivarna

Publicerad: 28 Maj 2010, 11:40

Läkemedelsbranschen använder spökskrivare för artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Men efter kritik från ansedda medicinreportrar ska man i framtiden bli tydligare med att tala om vem som står bakom en artikel.


Medierna i P1 tog i förra veckan upp fenomenet med spökskrivning inom läkemedelsbranschen. Det är främst i USA som flera läkemedelsföretag anklagas för att ha lurat konsumenterna genom att anlita särskilda företag för att skriva vetenskapliga artiklar, som forskare sedan får betalt för att skriva under. Enligt Medierna skapas på detta sätt snedvridna resultat av läkemedelsstudier i vetenskapliga tidskrifter som The Lancet och Jama.

Vi har varit dåliga på att tala om att det faktiskt är företagen som står bakom mycket av projekten. Vi kan erbjuda en lösning genom att tala att det är vi som ligger bakom en studie, säger Richard Bergström, vd för LIF, branschorganisationen för läkemedelsindustrin, till Medierna.

GP:s medicinreporter Madeleine Sahlman är en av dem som är inte litar på artiklar om läkemedel i de vetenskapliga tidskrifterna.

Jag bestämde mig för flera år sedan att inte skriva om den typen av nyheter, för jag litar inte på dem längre, säger Madeleine Sahlman till Medierna.

Reportaget om spökskrivarna i läkemedelsbranschen sänds i Medierna i P1, imorgon den 29 maj, kl 11:03.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.