tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Läkare till fysiskt angrepp mot SR-reporter

Publicerad: 22 maj 2018, 04:45

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radio har polisanmält en chefsläkare på Södertälje sjukhus som ska ha tryckt upp en mikrofon i en reporters ansikte i samband med en intervju.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköArbetsmiljöverketSveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Händelsen inträffade i samband med en intervju som handlade om dokumentation vid beslut om livsuppehållande behandling.

Chefsläkare ska, enligt Sveriges Radios reporter Emelie Rosén, ha bettet sig aggressivt och utåtagerande när han fick en fråga han upplevde som provokativ:

”Han kastar sig över bandaren, både smäller den i bordet och stänger av den vid ett par tillfällen, och jag är framme hela tiden och försöker få igång den igen. När han ser att jag har lyckats med det så tar han tag i mikrofonen och kör upp den i mitt ansikte och rör runt aggressivt i mitt ansikte, och jag lyckas inte värja mig. Sen till slut släpper han, det här går ju väldigt snabbt”, säger hon till sr.se.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö ser allvarligt på händelsen.

”Vi har ett fall av oacceptabelt beteende där en intervjuperson har gett sig på en av våra granskande reportrar på ett sätt som jag absolut inte kan acceptera.”

Också Föreningen Grävande Journalister (FGJ) reagerar på angreppet på radioreportern:

”Det är ett fullständigt oacceptabelt beteende mot vilken medmänniska som helst. Här attackerar den här personen dessutom en grävande journalist vars uppdrag är att för svenska folkets räkning granska missförhållanden. Därmed blir detta också i förlängningen ett angrepp mot demokratin”, säger FGJ:s ordförande Fouad Youcefi i ett uttalande.

Händelsen är anmäld till polisen. Utöver det kommer en anmälan till Arbetsmiljöverket att göras. Under polisutredningen är läkaren avstängd från sitt jobb.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev