Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lagrådet säger nej till ny fotolag

Publicerad: 14 Mars 2012, 08:15

Lagrådet avstyrker regeringens lagförslag om kränkande fotografering. UPPDATERAD2


Lagrådet, en myndighet som har till uppgift att yttra sig över lagförslag innan de behandlas av riksdagen, skriver bland annat att förslaget såväl systematiskt som sakligt framstår som tveksamt i en rad olika hänseenden.

Lagrådet skriver att om förslaget tas av riksdagen kommer domstolarna ändå inte att kunna döma efter den nya lagen, eftersom den är i konflikt med den grundlagskyddade anskaffarfriheten.

I yttrandet som utarbetades under gårdagens sammanträde konstaterar Lagrådet att det är problematiskt att förslaget formellt sett är avsett att omfatta endast sättet att anskaffa uppgifter. Men i praktiken har det utformats så att uppgifternas innehåll kommer att vara avgörande:

”Detta gäller exempelvis det centrala rekvisitet ‘är ägnad att allvarligt kränka den fotograferades personliga integritet’ som skulle vara begripligt om det, enligt mönster från bestämmelsen om förtal i 5 kap. 1 § brottsbalken, hänfördes till ‘bilden’. Nu hänförs det i stället till ‘gärningen’ med de tolkningsproblem som detta innebär.”

TU, som kritiserat regeringens planer på en fotoförbudslag bland annat i skrivelser till Lagrådet, förutsätter att regeringen nu inte går vidare med förslaget.

Det här är en stor seger för yttrandefriheten. Nu verkar det som att förnuftet segrar, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter till Medievärlden.

Lagrådet lyfter också möjligheten att Yttrandefrihetskommittén behandlar frågan: ”Sammantaget anser Lagrådet att det finns mycket starka skäl för att  behandla frågorna om olovlig upptagning och spridning av integritetskänsliga bilder i ett sammanhang. Såvitt Lagrådet kan bedöma bör det inom kort kunna finnas förutsättningar för en sådan  behandling med hänsyn till det uppdrag och den tidsplan som gäller  för Yttrandefrihetskommitténs arbete.”

Enligt TU:s chefsjurist Per Hultengård har regeringen nu tre alternativ:

- Lägga ner lagförslaget
- Ge ett tilläggsdirektiv till Yttrandefrihetskommittén att komma med ett förslag
- Lägga fram ett nytt förslag där man undantar fotografering som sker som ett led i utövandet av anskaffarfriheten (det vill säga i syfte att publicera i grundlagsskyddade medier)

Ledamöter av Lagrådet är från och med i dag, den 14 mars 2012:

F.d. justitierådet Marianne Eliason

F.d. justitierådet Peter Kindlund

Justitierådet Kerstin Calissendorff

F.d. justitierådet Dag Victor

Justitierådet Lennart Hamberg

Justitierådet Per Virdesten

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.