Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvinnors berättelser om övergrepp görs hörbara

Publicerad: 15 januari 2016, 10:02

Nerikes Allehanda publicerar i dag 30 berättelser om hur kvinnor utsatts för tafsande i offentligheten. Satsningen görs både i print och digitalt. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

För att synliggöra omfattningen av kvinnors erfarenhet av att bli sexuellt antastade bad Nerikes Allehanda sina läsare att höra av sig med berättelser om hur de blivit tafsade på ute på stan, i skolan eller på krogen.

In strömmade ett 30-tal berättelser och resultatet blev fyra sidor i dagens papperstidning, varav ett uppslag med kvinnornas egna berättelser. På Na.se kan publiken höra några av berättelserna som lästs in, chatta med NA om sexuella ofredanden och läsa opinionstexter på temat.

Carina Tenor är nyhetsreporter på NA och har arbetat med publiceringen:

De senaste dagarna har ju handlat mycket om just sexuella ofredanden och därför började vi på redaktionen diskutera om vi skulle lägga ut en efterlysning för att intervjua några som drabbats. Men vi fick in så många välformulerade berättelser att vi tänkte att i stället för att ta fram ett eller två case borde vi publicera deras berättelser.

Flera av de som hörde av sig vittnade om en vardagsföreteelse som är illa dold, säger Carina Tenor:

Många tjejer vill inte tänka på det och många killar är inte medvetna om att det förekommer.

Eftersom flera av ofredandena har skett i krogvärlden bestämde sig NA sig för att ta med sig berättelserna till krögare i staden. Och reaktionerna kom snabbt:

 De bestämde sig för att träffas i nästa vecka och prata om vad man ska göra åt det här, säger Carina Tenor.

På NA.se finns flera av berättelserna återgiva. Här är en anonym 30-åring som delar med sig av sina erfarenheter av vardagssexismen:

En gång stod jag i baren och beställde, och kände något tryckas upp mellan benen på mig. Vände mig om blixtsnabbt: en kille har tryckt upp sin ölflaska under min kjol och hans polare står och garvar bredvid. Hade aldrig den korta klänningen på mig igen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.