Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kvinnor på Uppdrag Granskning anser att männen har bättre arbetsvillkor

Publicerad: 23 April 2008, 12:33

Endast 14 procent av kvinnorna på SVT:s Uppdrag Granskning anser att män och kvinnor har samma arbetsvillkor på redaktionen. Motsvarande siffra för hela SVT är 52 procent kvinnor. - Vi har problem med arbetsmiljön. Det är en ledningsfråga, säger Nicke Nordmark, redaktör för Uppdrag Granskning i Luleå. (Uppdaterad)


Han var en av föredragshållarna vid en konferens om jämställdhet och medier som pågår i Umeå tisdag-onsdag.

Han berättade bland annat om vilka åtgärder som redaktionen för Uppdrag Granskning vidtagit efter den artikel som publicerades i tidningen Scoop för ett år sedan, där redaktionen kritiserades för att diskriminera kvinnor.

– Artikeln i Scoop innehöll många felaktigheter, men det var bra att frågan sattes på dagordningen.

Det har inneburit att arbetsmiljön varit den enskilt viktigaste frågan för Uppdrag Granskning-redaktionen under det senaste året. Bland annat har medarbetarna deltagit i ett seminarium under två dagar med jämställdhet som tema.

En medarbetarenkät har också genomförts. Endast 14 procent av kvinnorna anser att män och kvinnor har samma arbetsvillkor på redaktionen. Bland männen svarar 75 procent ja på den frågan.

21 procent av kvinnorna upplever inte att det finns någon könsdiskriminering på redaktionen. Bland männen är siffran 79 procent.

– Det är inte bra, det finns också män som lämnat Uppdrag Granskning efter att ha känt sig tilltufsade på olika sätt.

Under året har redaktionen också tagit fram tydliga arbetsbeskrivningar för att alla ska medarbetare ska ha samma bild av vilka krav som ställs på dem.

Uppdrag Gransknings viktigaste uppdrag är att avslöja missförhållanden. Ett mål som, enligt Nicke Nordmark, tycks passa manliga reportrar bättre än kvinnliga.

– Det är min erfarenhet. Kvinnor är mer intresserade av att skildra och de får sällan den chansen.

Matilda Uusijärvi, tidigare redaktör för Scoop, ifrågasätter Nicke Nordmarks uppgifter om att det var felaktigheter i Scoops artikel. I ett e-postmeddelande till Medievärlden skriver hon att det råder mycket delade meningar om det och att ledningen för Uppdrag Granskning inte har hört av sig för att påpeka vilka felen var eller för att begära rättelse.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.