Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvinnor på SVT berättar om trakasserier

Publicerad: 2 november 2017, 12:49

TV-hus-entrén på SVT. Foto: Anders Strömquist/SVT

Nio kvinnor berättar för SVT om trakasserier och sexism de utsatts för av kollegor i tv-huset. ”Företaget tar de här uppgifterna på stort allvar”, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor.

Ämnen i artikeln:

SVTHanna Stjärne

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De kvinnor som SVT Nyheter har pratat med vittnar om ovälkomna närmanden och kränkningar från flera kollegor. Det ska också ha förekommit tafsande och sexistiska kommentarer. Enligt SVT handlar det både om äldre händelser och saker som inträffat mer i närtid.

En kvinna beskriver hur en manlig SVT-profil tagit tag om hennes underliv på en företagsfest. När hon berättade om det på sociala medier kontaktades hon av en chef, men därefter hörde hon inget mer. Mannen arbetar inte kvar på företaget i dag.

”Jag anmälde inte när det hände. Jag hade en sådan skamkänsla. Men jag berättade för chefen när jag blev kontaktad, men fick sedan ingen återkoppling”, säger hon till SVT Nyheter.

Men arbetsmiljön har, enligt facket, blivit bättre. Och den uppfattningen delas av Camilla Hagert som är presschef för företagsfrågor.

– En del av de här händelserna ligger en bit bak i tiden. Jag tror att man hade agerat på ett annat sätt om det inträffat i dag. Dels för att det är en annan tid nu, dels för att det finns tydliga rutiner för hur vi ska hantera sådant här.

Hon berättar vidare att #metoo-kampanjen satt fart på diskussioner kring gränsdragningar, företagets ansvar och vikten av att berätta när man utsatts för någonting.

Vad tänker du om de här historierna?

– Jag tänker att vi inte är förskonade på SVT. Det här är ett problem som finns i alla branscher och runt om i samhället.

SVT har startat internutredningar som ska utreda specifika anklagelser mot vissa medarbetare, men har ni tagit något större grepp kring de här frågorna?

– Vi har jobbat aktivt med det här under en tid. Redan innan #metoo-kampanjen drog igång påbörjades ett arbete om kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Dessutom har SVT:s vd Hanna Stjärne skickat ut ett brev till de anställda där hon uppmanat personer som känt sig kränkta eller upplever att de blivit trakasserade att ta kontakt med sin chef.

– Jag tycker att företaget tar de här frågorna på stort allvar, säger Camilla Hagert.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev