Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvinnor med utomnordisk bakgrund minst synliga i lokalmedier

Publicerad: 18 april 2016, 07:59

Männen får störst utrymme medan svenskar med utomnordisk bakgrund är marginaliserade i svensk lokalpress, visar en färsk granskning.

Ämnen i artikeln:

LokalpressRättviseförmedlingen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Rättviseförmedlingen har i en undersökning tittat närmare på 1 800 slumpmässigt utvalda webbnyhetsartiklar, fördelade på sex lokaltidningar Sverige runt.

Resultatet visar att antalet män som medverkar i svensk lokapress uppgår till 65 procent. Endast omkring 7 procent av de som medverkar i artiklarna uppskattas ha utomnordisk bakgrund och av dem är majoriteten män. När det gäller kvinnor med utomnordisk bakgrund är siffran nere på 2,2 procent.

Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så här. En vanlig ursäkt är att man bara speglar verkligheten, men just lokalnyheter handlar ofta om medborgarnas vardag och har därför särskilt goda förutsättningar att inkludera fler, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, i ett blogginlägg om granskningen.

Undersökningen visar vidare att sporten är det område där mansdominansen är extra tydlig. Hela 82 procent av de medverkande i artiklar inom sportområdet är män. Men däremot är antalet svenskar med utomnordisk bakgrund högre i sportbevakningen än i annan bevakning och uppgår till 10 procent.

Vi är vana vid att se svenskar med utomnordisk bakgrund i sportsammanhang. Men journalisterna kan bidra till att bryta stereotypa föreställningar genom att ha en bättre bredd av medverkande även i andra nyheter, säger Seher Yilmaz.

Om undersökningen:

Den ideella organisationen Rättviseförmedlingen har undersökt 1800 slumpmässigt utvalda nyhetsartiklar publicerade på webben, jämnt fördelade över sex svenska lokaltidningar. Artiklarna är publicerade mellan 2015-08-01 och 2015-12-31.

I undersökningen har följande publikationer undersökt: Gefle Dagblad, Helsingborgs Dagblad, Jönköpingsposten, Nerikes Allehanda, Norrländska Socialdemokraten och Östersundsposten. Urvalet av tidningar har gjorts så att de är ungefär jämförbara i räckvidd på nätet samt geografiskt spridda över hela landet. Några artiklar från TT ingår inte i analysen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev