fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvällspressen om att tävla i Kristallen

Publicerad: 31 augusti 2018, 09:31

Aftonbladet-fotografen Magnus Wennman och reportern Erik Wiman lyfter i ett omfattande reportage hungersvält i världen.

För första gången får kvällstidningarna tävla i Kristallen. Både Aftonbladet, Expressen och Di har lyckats knipa åt sig nomineringar.

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet TV

I kväll äger Kristallen rum, galan som prisar och hyllar Sveriges bästa tv-program under det senaste året.

I år är det första gången som Aftonbladet TV, Expressen och DiTV får vara med och tävla och samtliga har lyckats knipa nomineringar i tävlingen som vanligtvis kantas av bidrag från broadcasters och streaming-plattformar.

Aftonbladet TV är nominerade i kategorin Årets förnyare med bidraget ”What’s on the plate”. Den berömda Aftonbladet-fotografen Magnus Wennman och reportern Erik Wiman lyfter i ett omfattande reportage hungersvält i världen genom ett nytt grepp.

Projektet är ett samarbete med Fotografiska och förutom att producera artiklar kring ämnet skapades även en hemsida och en 360-film som sedan projicerades i ett cirkelformat rum på Fotografiska i Stockholm.

– Det var ett nytt sätt att berätta om svält i omvärlden och ett helt nytt sätt att uppleva det på, säger Martin Ekelund, nyhetschef på Aftonbladet TV, till Dagens Media.

Vad innebär det för Aftonbladet TV att nomineras i kategorin Året förnyare?

– Det är ett stort erkännande och vi valde aktivt att tävla i den kategorin eftersom Kristallen är så förknippat med broadcast, medan vi är en kanal för online video. Sedan är det också roligt att nomineras i Årets granskning, tack vare samarbetet med Viafree.

Vad tror du om era vinstchanser?

– Jag tror att de är goda. Det är väldigt bra bidrag i samma klass, som Magda Gads krigsdagböcker och TV4-dokumentären om terrorattacken på Drottninggatan men sett till innovation och nyskapande så tror jag att vi har goda chanser.

Både Expressen och Di TV har flera nomineringar i Kristallen där bland annat Expressen TV:s bevakning av terrorattacken i Barcelona är nominerad i kategorin Årets fakta och nyhetsbevakning och Magda Gads krigsdagböcker är nominerad i kategorin Årets förnyare.

Totalt har Di TV och Expressen fem nomineringar och Bella Levy, chef för Expressen TV, säger att nomineringarna visar på bredden och mixen av det som tidningarna dagligen producerar.

Hur ser du på att tävla i Kristallen som traditionellt sett har varit präglad av broadcasters – vad säger det om utvecklingen i branschen?

– Vi bryter trenderna kring traditionell tv, vi har ett stort konsumentfokus och är där det händer, när det händer. I dag konsumeras nyheter på så många olika sätt och Expressen TV och Di TV finns via alla plattformar, de flesta konsumerar oss i mobilen men det går samtidigt att se våra nyheter via Com hem, säger Bella Levy och fortsätter:

– 2016 vann vi priset ”Bästa Breaking News-sändning online” vid Kristallens seminarium, då fick vi inte vara med vid galan, det gläder oss att vårt arbete nu uppmärksammas på rätt sätt, i rätt sammanhang.

Vad tror du om era vinstchanser? Finns det något bidrag du tror har störst chans att vinna?

– Oj, det vore naturligtvis fantastiskt om vi vinner ett Kristallen-pris och jag hoppas att juryn vågar gå utanför de traditionella ramarna och satsar på oss som tv-nyhetsaktör. Jag vill inte spekulera i vilket bidrag som har störst chans att vinna, alla våra bidrag är vinnare inom sitt område, tycker vi. Vi är, i gammeltv-mått mätt, en liten organisation och till alla de nominerade bidragen har stora delar av redaktionen arbetat tillsammans. Vi sänder 18 timmar live-tv om dagen och för att det ska fungera handlar det om grymt teamwork, att ha kul och våga.

Hanna Frick

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev