Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kvalitetsradion slår tillbaka

Publicerad: 12 Januari 2007, 10:36

Det totala radiolyssnandet minskar, men P1 ökar. Kanalen har de högsta lyssnarsiffrorna på sju år, visar en ny Sifo-undersökning. - Traditionellt talad radio har fått en renässans, säger Anders Held på SR kommunikation.


Det totala radiolyssnandet minskar, och det gäller också Sveriges Radio totalt. Varje dag lyssnar 49,6 procent av befolkningen på Sveriges Radio, vilket är en minskning med 1,4 procentenheter jämfört med 2005.
– Det är inte så konstigt att det går svagt neråt, med tanke på den ökade konkurrensen.
Framför allt är det P4 som drar ner siffrorna, även om kanalen fortfarande är överlägset störst. Däremot ökar både P3 och P1, vilket är ett klart trendbrott, Enligt Anders Held.

P1 ökar med 0,4 procentenheter till 12 procents daglig räckvidd, vilket är den högsta siffran på sju år. Den största ökningen sker i gruppen 35 – 49 år.
– Det är intressant att traditionellt talad radio har fått en renässans. Vi har hittat en ny publik för krävande, intellektuell radio, med kvalificerad debatt, kultur, och omvärldsbevakning. Det visar att det finns en mottrend till den ökade efterfrågan på underhållning, säger Anders Held

Lyssnandet på P3 ökar med 0,5 procentenheter till 11,6 procent.

P2 och P4 minskar, P4 med 2,7 procentenheter till 32 procent. Både kanalerna gick sämre under våren, men återhämtat något under hösten.

Sina verkliga kärntrupper har Sveriges Radio bland lyssnare över 79 år. Där lyssnar 67 procent, 345 000 personer, dagligen på Sveriges Radio. I samma grupp lyssnar 37 000 personer på de kommersiella kanalerna.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.