Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kungens advokat: stärkt skydd för privatlivet gynnar yttrandefriheten

Publicerad: 2 Oktober 2012, 04:24

De smygtagna bilderna på hertiginnan Catherine har inget allmänintresse. Det anser kungens advokat Axel Calissendorff på DN Debatt i dag. UPPDATERAD


Sveriges lagar och regler kring press- och yttrandefrihet har vissa brister menar Axel Calissendorff på DN Debatt. Men de går att åtgärda.

Slutsatsen i yttrandefrihetskommitténs slutbetänkande att det inte finns något behov att förstärka grundlagsskyddet för privatlivet finns det skäl att ompröva, menar han:

”Regler till skydd för privatlivet kan införas utan att hota de fundamentala värden som tryckfriheten skyddar. Handlingsfriheten för seriös dags- och veckopress eller för tv behöver inte begränsas i förhållande till den hittillsvarande tillämpningen. Reglerna kan utformas så att det i princip endast påverkar avarter och hänsynslösa förfaranden i skvallerpressen.”

Får integritetsskyddet en förstärkning ger det yttrandefriheten större legitimitet då det ger möjlighet att göra rättssak av de kränkningar av privatlivet som inte kan försvaras av ett allmänintresse.

Mediernas självsanering räcker inte till. Det menar Kristdemokraterna Ingvar Svensson och Tuve Skånberg på Expressens debattsida:

”Kristdemokraternas bedömning är att medierna måste ha ett yttre tryck på sig för att inte överskrida de gränser som innebär att man kränker privatlivets helgd utanför allmänintresset.”

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.