Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kulturhuset arrangerar Tamas författarsamtal

Publicerad: 1 December 2016, 10:27

Akademibokhandeln valde att ställa in ett samtal med författaren Gellert Tamas om boken ”Det svenska hatet” på grund av säkerhetsskäl. Nu flyttas samtalet till Kulturhuset eftersom det anses vara principiellt viktigt.


Ämnen i artikeln:

Akademibokhandeln

Gellert Tamas Det svenska hatet (Natur & Kultur, 2016) handlar om vilka konsekvenser hat och hot får för det offentliga samtalet. Boken var tänkt att diskuteras i Akademibokhandelns butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm nu till helgen, men samtalet ställdes in på grund att bokhandeln ansåg att hotbilden mot medarbetare och kunder var allt för stor.

Beslutet kritiserades bland annat av Tamas själv, Natur & Kulturs förlagschef och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Och i en debattartikel på SVT Opinion anklagas Akademibokhandeln av Författarförbundet, Svenska PEN och Journalistförbundet för att ”hjälpa hatkulturen” genom sitt agerande.

Nu meddelar Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att samtalet kommer att arrangeras hos dem i stället:

”Vi gör det här för att det är principiellt viktigt. Författarsamtal måste kunna hållas i Sverige, om det så är i Stockholms innerstad eller någon annanstans spelar ingen roll. I det här fallet finns ingen konkret hotbild. Men vi kan inte ge efter för någon sorts smygande rädsla heller, utan måste stå upp för det fria ordet”, säger Johan Wirfält chef för Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm till Kulturnyheterna.

I går meddelade också Kungliga biblioteket att man kommer att arrangera ett extrainsatt samtal om yttrandefrihet nu på fredag. Bland de medverkande finns Gellert Tamas, konstnären Elisabeth Ohlson Wallin och DN:s kulturchef Björn Wiman.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Akademibokhandeln

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.